8 oktober 2015

Nijmegen hijst de regenboogvlag voor Coming Out Day

Op 12 oktober hangt op een groot aantal locaties in Nijmegen de regenboogvlag voor de landelijke Coming Out Dag. Deze dag bedrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. In Nijmegen wordt de vlag gehesen op het stadhuis, op een groot aantal scholen voor voortgezet onderwijs en bij het ROC. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. In Nijmegen, maar ook in 45 andere gemeenten en door het Ministerie van OCW en Movisie.regenboogvlag

De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijk instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT’s te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

 

Deze dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2015 en #comingoutdag2015.

 

Deelnemers Nijmegen

Afgelopen jaar hing de vlag op het stadhuis, de St. Stevenstoren en bij scholen. Dit jaar is de lijst van deelnemende organisaties uitgebreid. Nijmeegse deelnemers (op dit moment):

 • Stadhuis Nijmegen
 • St. Stevenstoren*
 • Doornroosje
 • Politie
 • NEC (De Goffert)
 • GGD
 • De W4 (de grote welzijnsorganisatie in de Castellatoren)
 • Theater AanZ
 • Theaterbureau Mind Mix
 • COC Nijmegen/ roze huis
 • ROC Nijmegen
 • Scholen voor voortgezet onderwijs
 • Basisscholen
 • Wijkaccommodaties en Jongerencentra (20)
 • Gemeentelijke sport en recreatie accommodaties (45)

 

* de grote regenboogvlag (25m) aan de westkant van de Stevenstoren hangt er het hele weekend, vanwege het diversiteitsfestival op 10 oktober is van de Werkgroep Transgenders van COC Nijmegen.

 

De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap geldt het hele jaar. Sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Individuen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.