Deze maand is het 71 jaar geleden dat in grote delen van het Rijk van Nijmegen de bevrijding begon. Dit werd op zondag 20 september gevierd met een uitgebreid evenementenprogramma rond het Bevrijdingsmuseum en in het centrum van Groesbeek. De bezoekers kunnen gebruik maken van een gratis pendeldienst met het wijntreintje tussen beide locaties, muzikaal begeleid door Pack&Roll. Iedereen was welkom voor een dagje historie, muziek en vermaak in het (gast)vrije Groesbeek. In het centrum waren gratis toegankelijke activiteiten georganiseerd. Op het Dorpsplein waren een groep Canadese re-enactors neergestreken. Ook waren er leden van het Erepeloton Binnenlandse Strijdkrachten. Teun van Doorn, een jonge Groesbeekse verzamelaar, toonde zijn bijzondere museumstukken. Keep them Rolling, Wheels, Screaming Ducks en andere verenigingen toonden hun bijzondere historische legervoertuigen. Het was zelfs mogelijk om korte tours te maken in een originele Willy’s Jeep, verzorgd door de Grateful Generation Tours. Retro DJ Charley draaide muziek uit de bevrijdingstijd.  In en rond het Bevrijdingsmuseum vond een Kindervrijmarkt en een Bevrijdingsfestival plaats. zie de foto’s deel 1; deel 2 DSC_6457 bevrijding naam

Het Bevrijdingsfestival werd muzikaal opgevrolijkt door o.a. big band De Zendmasters, DJ’s Meneer Funkel & Co en de Sunshine Soldiers en Appie van Spierenburg met zijn doedelzak. Deze dag werd ookeen nieuwe app ‘Warstories’ gelanceerd, waarmee bezoekers gaan schatgraven naar oorlogsverhalen. Tegelijkertijd waren er doorlopende programma’s: meet&greet para’s US 82nd Airborne, kinderworkshops Circuswinkel en Bellenblaas Bubbledutch, Poolse militaire re-enactmentgroep Jack of Diamonds, verkoop tweedehands boeken WO2, radioshow zend- en ontvangstapparatuur uit WO2, presentaties Amnesty International en Warchild, static show oldtimers en andere historische voertuigen, re-enactment burgers ‘Evacuatiegroep Betuwe’, show radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen. Men kon ook deelnemen aan een battlefieldtocht van de LiberationTour met militair historische voertuigen over de slagvelden van WO2. Tevens was er de Euregio Vrijheidswandeling (zie voor details www.wandeleninvrijheid.nl).