20 september 2015

Herdenking in Kranenburg.

Zondagmorgen 20 september is ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in het Duitse Kranenburg een korte herdenking gehouden bij het monument voor het Rathaus, waaraan o.a. burgemeester Steins van Kranenburg, de Airborngroep Groesbeek en de leden van het herdenkingscomité uit Ubbergen deelnamen. Door hen werd een bloemstuk bij het monument gelegd. Dit monument is ter nagedachtenis aan  twee omgekomen Amerikaanse parachutisten. Zij werden op 17 september 1944, na hun landing op toevallig Duits grondgebied, door douaniers gevangen genomen en naar het gemeentehuis in Kranenburg gebracht. Daar aangekomen werden ze door de SA-man Ludwig Klüttgen, afkomstig uit Aken, standrechtelijk doodgeschoten, ondanks protesten van de nabij wonende arts dr. Degenhardt. Voor deze, ook in tijden van oorlog, ongehoorde misdaad is deze SA man tijdens een proces in Dachau ter dood veroordeeld.  Ter nagedachtenis aan deze brute moord op deze ongewapende militairen bevindt zich voor de ingang van het Rathaus in Kranenburg een passend monument met de tekst: “Hass tötet, Liebe versöhnt”zie de foto’s.DSC_6034 herdenking Kranenburg