12 april 2014

Scooterduo na fatale ongeval opnieuw voor de rechter

De twee mannen die in de avond van 15 januari 2010 op hun vlucht voor de politie de Arnhemmer Mario van de Geijn, medewerker van de bibliotheek,  met hun scooter doodreden op een zebrapad op de Canisiussingel in Nijmegen, staan binnenkort opnieuw voor de rechter.  Het gerechtshof in Den Bosch gaat zich, op verzoek van de Hoge Raad, vanaf vrijdag 18 april buigen over deze zaak, welke tot veel commotie heeft geleid. Ze  werden daarvoor vrijgesproken door het hof in Arnhem. De eerste actie zal een zogenoemde regiezitting zijn. Daarin krijgen het openbaar ministerie en de verdediging de kans om eventuele onderzoekswensen kenbaar te maken. Later volgt een inhoudelijke behandeling. De ‘Nijmeegse scooterzaak’ heeft de gemoederen flink beziggehouden, ook in juridische zin. Aanvankelijk werden de destijds 20-jarige Beuningenaar en 19-jarige Nijmegenaar veroordeeld tot respectievelijk 8 jaar en 16 maanden cel voor hun aandeel in deze “dollemansrit”, waarbij ze op de plaats van het fatale ongeval terecht kwamen. Ze waren toen een overval aan het voorbereiden en kwamen op hun pad een onopvallende politieauto tegen.  Groot was de publieke verontwaardiging toen het gerechtshof in Arnhem het tweetal in mei 2012 vrijsprak omdat niet duidelijk was wie er gereden had. De verdachten wezen elkaar aan. Op advies van advocaat-generaal Geert Knigge, die wel degelijk kansen voor een veroordeling ziet, besloot de Hoge Raad medio december 2013 om de vrijspraak te vernietigen en de zaak te verwijzen naar het hof in Den Bosch. De beide mannen botsten na het ongeval ook nog tegen een tegenligger en veroorzaakten vervolgens ook nog problemen op de eerste hulp van het ziekenhuis. zie de foto’s van toenDSCF1274 scooterongeval