29 augustus 2013

Zwarte ooievaar in de Ooijpolder.

Vandaag een Zwarte ooievaar gespot in de Ooijpolder in het water bij Buchner langs de Ooijse Bandijk. De zwarte ooievaar heeft in tegenstelling tot de witte ooievaar in vlucht een opvallend zwarte hals en een witte buik. Het is ondanks zijn postuur een rustige, bijna onopvallende vogel die doorgaans in de buurt van water te vinden is. In vlucht kan hij minutenlang zeilen op thermiek zonder zijn vleugels te hoeven bewegen. De Zwarte Ooievaar is grotendeels zwart met een witte buik, rode snavel en rode poten. De zwarte ooievaar broedt voornamelijk in de uitgestrekte bosgebieden van Oost-Europa, maar broedt ook in delen van Zweden, Duitsland, Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. Deze ooievaars overwinteren in Afrika, de meerderheid trekt daar naar het oosten. In Nederland wordt de soort uitsluitend op doortrek gezien en duikt steeds vaker op. In mei en in augustus worden de meeste zwarte ooievaars hier gezien. De soort staat symbool voor Plan Ooievaar, een concept dat halverwege de jaren tachtig is ontwikkeld door een aantal enthousiaste natuurbeschermers. Dit concept betrof plannen voor natuurontwikkeling langs het rivierengebied in Nederland en heeft al veel navolging gekregen. De Millingerwaard is een goed voorbeeld van zo’n natuurontwikkelingsplan. zie de foto’s

DSC_0396 naam zwarte ooievaar (Large)