29 augustus 2013

Kuddes konikpaarden, bevers die zwemmen in de moerassen, reeën die door de ooibossen lopen. De natuur in de Millingerwaard floreert! Al 20 jaar wordt in dit gebied samengewerkt waardoor er een bijzonder stuk natuur is ontstaan, dat zich nog steeds verder ontwikkelt. Op  8 september vieren we dit met activiteiten in de Millingerwaard. Bezoekers maken kans op een gratis ballonvaart over het gebied. Programma: Kom het gebied die dag zelf (opnieuw) ontdekken. Wandel mee met de boswachter of volg één van de speciale fiets- en wandelroutes. Bekijk bijzondere foto’s van de veranderingen van de afgelopen 20 jaar of doe mee met leuke activiteiten. Zo kunt u bakstenen en zandsculpturen maken. Bovendien is er een luchtballon aanwezig waarmee u de Millingerwaard van bovenaf  kunt zien. Aan het eind van de dag gaat de ballon echt de hoogte in. Alle bezoekers maken kans om met deze bijzondere gratis ballonvaart mee te kunnen. Je bent van harte welkom in de feesttent bij de hoofdingang: bij de ‘Lange Paal’.  De hele dag is er van alles te doen. Voor kinderen is er een aanvullend programma.

10.00 uur:      Start activiteiten en kinderprogramma

12.00 uur:      Officiële opening van de dag met gastheer Harm Edens Wandelen Millingerwaard17.00 uur:      Afsluiting activiteiten

18.30 uur:      Vertrek luchtballon met winnaars loterij

De Millingerwaard is één van de meest gevarieerde  en wilde natuurgebieden in Nederland. Het gebied is 20 jaar geleden ontstaan doordat kleiwinners, overheden en natuurorganisaties met elkaar gingen samenwerken. En die aanpak werkt nog steeds. Hierdoor is het landschap ingrijpend veranderd en omgevormd van landbouwgebied tot een plek waar de natuur vrij spel heeft.  Mensen en dieren kunnen er gaan en staan waar ze willen. De Millingerwaard is een plek waar klei wordt afgegraven voor het bakken van stenen. Geulen worden gegraven zodat tijdens hoogwater meer rivierwater afgevoerd kan worden. De omgeving van wordt zo steeds veiliger tegen overstromingen.
Honderdduizenden mensen bezoeken de Millingerwaard ieder jaar. Dat brengt ook weer geld in het laadje en daar heeft iedereen profijt van, ook de natuur.