8 juni 2013

Onthulling steen Liberation Route bij Hotel Erica.

Op zaterdag 8 juni  werd bij Fletcher Hotel Erica in Berg & Dal een nieuwe Liberation Route luisterplek in gebruik genomen. Eerst was er een uitgebreid programma met onder andere bijzondere muzieknummers als ‘High Cathedral’ en ‘We’ll meet again’. Toen in 1944 Operatie Market Garden startte, zag de toen zevenjarige Julia (Berger-) van Vliet talloze parachutisten neerdalen. Bijna 70 jaar later vertelt  mevrouw Van Vliet in het nieuwe luisterverhaal over de gebeurtenissen van toen. Als hoogtepunt van de feestelijke bijeenkomst onthulde zij zelf de nieuwe luisterplek van de Liberation Route, door, samen met anderen een originele parachute, geleverd door Wiel Lenders, de directeur van het Bevrijdingsmuseum, te verwijderen. Het werd een prachtige bijeenkomst, waarbij de muziek (van die Flegel, Quatttro Colori & pianist en Edelweiss, samen met Pipes and Drums) en het gesproken woord, veel indruk maakten. Tijdens de ontvangst van de gasten speelden de jeugd van Edelweiss. zie de foto’s.

DSC_4586_Liberartion_route

 

 

Hotel Erica

Na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 werd Hotel Erica in Berg en Dal een opvangcentrum voor vluchtelingen uit de stad. Toen zeven maanden later Operatie Market Garden startte, zagen Julia van Vliet en haar vader tot hun grote verbazing vele gekleurde parachutes neerdalen. De grootste luchtlandingsoperatie ooit was begonnen! Nog altijd is Erica een geliefd hotel. Fletcher Hotel Erica beschikt over diverse faciliteiten, zoals een sauna en overdekt zwembad. Een speciaal Liberation Arrangement is te vinden op www.liberationroute.com

De herinnering van Julia van Vliet

Voor bezoekers van de Liberation Route vertelt mevrouw van Vliet over wat ze in 1944 meemaakte: ”De angstige groep in de hotelkelder hoorde het gevecht buiten heen en weer golven. Mitrailleurvuur, mortieren en granaten vermengden zich tot een hels kabaal. Opeens vloog de deur open en stormden acht zwaar bewapende soldaten in vreemde, groene uniformen binnen. Het waren geen Duitsers, maar wie zouden het dan wel zijn? De soldaten spraken geen woord, maar keken in het halfdonker speurend rond, op zoek naar Duitsers. Toen die niet werden aangetroffen, verdwenen ze even plotseling als ze gekomen waren. Angstig vroegen de burgers zich af of ze nu bevrijd waren… ”.

 

“Een tijdje later vloog de deur weer open. Er verscheen een loop om de hoek, gevolgd door grijze gestalten. Het waren Duitse soldaten die zwijgzaam en gespannen op zoek waren naar… Amerikanen. Toen voor de derde keer de deur open vloog en er wederom soldaten binnenstormden, bleken het dezelfde Amerikaanse soldaten van een paar uur eerder te zijn. Maar nu waren ze nog maar met z’n vijven… ”  Hoewel het zo’n 70 jaar geleden is, staan de gebeurtenissen bij mevrouw Van Vliet in het geheugen gegrift. Haar versie stemt weliswaar niet voor 100% overeen met de geschiedkundige verslaglegging, maar dat doet niets af aan haar indrukwekkende herinnering.

 

Liberation Route Europe

De Liberation Route telt nu 82 luisterplekken. Iedere ‘luisterplek’ is gemarkeerd met een veldkei, waar een drietalig hoorspel te beluisteren is. Dat vertelt op indringende wijze over de gebeurtenissen op die plek. De luisterverhalen zijn met een eigen MP3, iPod, of mobiel te beluisteren en kunnen voor het bezoek gratis worden gedownload vanaf www.liberationroute.com. Met de nieuwste generatie mobiele telefoons kan dit ook direct bij de veldkeien. Alle verhalen zijn tevens te beluisteren via telefoonnummer 0900-5423728 (€ 1,- per gesprek).

 

De Stichting Liberation Route Europe rolt de route in 2013 en 2014 uit naar heel West-Europa. De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. Het parcours start in Zuid-Engeland en loopt via de stranden van Normandië, Ardennen, Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en het Huertgenwald richting Berlijn en Warschau. In 2014 en 2015 herdenkt Europa 70 jaar na WOII. De Liberation Route Europe wil de Europese geschiedenis op een unieke manier ontsluiten, onder meer met lespakketten en een interactieve website. Ook wordt er in samenwerking met Europese musea een reizende expositie voorbereid.