11 januari 2013

Marjan Jakobs presenteert haar DOE boek.

Al tien jaar,onder andere in Ooij, leer ik kinderen vanaf groep vier van de basisschool met veel plezier de basis van het muziek maken. Hiervoor maak ik gebruik van de methode: “Blokfluit, dat is leuk! van Tom Stone. Voor veel kinderen is automatiseren erg moeilijk. De leuke liedjes, die ze vooral willen spelen, lukken niet omdat het allemaal te snel gaat, of problemen hebben met lezen, bijvoorbeeld dyslectie. Voorzichtig begon ik de methode aan te passen naar mijn eigen ideeën en ervaringen met deze knelpunten. Want ik ben van mening dat iedereen muziek moet kunnen leren maken. Doordat ik al vele keren in de huiswerkschriften opgeschreven heb dat de kinderen de noten in de schriften moeten oefenen bedacht ik om zelf een werkboek te maken. Met als doel de kinderen te stimuleren om te oefenen, en zo al spelend aan het automatiseren zijn. Vooral het doen, maakt het leuk.  Vandaar de naam Doe-boek. De naam zegt het al, in dit boek staan allemaal doe-spelletjes.  Denk aan puzzels, raadsels en kleuropdrachten. Elk spel heeft te maken met muziek leren lezen. Doordat ik het lettertype en de grote van de letters heb aangepast, zal muziek leren lezen gemakkelijker gaan. Elke noot heeft ook een eigen kleur gekregen zodat je de verschillen tussen de noten gemakkelijker kunt zien.  Omdat het Doe-boek aansluit bij de 3 delen van de methode “Blokfluit, dat is leuk!”, is het een fijn hulpmiddel om muziek te leren lezen. Achterin is ruimte gemaakt om het huiswerk op te schrijven. Zo staan er ook lege notenbalken in zodat er een mogelijkheid is om nog een extra oefenmoment in te lassen. Alles dus bij de hand tijdens de les! Op deze manier is het een werkboek geworden, waar kinderen en docenten, en iedereen die muziek wil leren lezen, plezier aan zullen beleven!  Het Doe-boek is te verkrijgen via de boek- en muziekwinkels. Ook te bestellen via info@reba.nl onder ibsn: 978-90-6911-396-8 Of via mij: jwm.jakobs@home.nl De kosten van het boek zijn € 8,90.  Marjan Jakobs Blokfluit- en muzieklerares van “Muziekopleiding EDOT” Ooij

DSC_8305