2 mei 2012

Festiviteiten 25 jaar Bevrijdingsmuseum Groesbeek

25 jaar Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Precies 25 jaar geleden werd het Bevrijdingsmuseum geopend in Groesbeek.  Het museum bevindt zich op een unieke plaats: in september 1944 vond hier tijdens Operatie Market Garden één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiede­nis plaats. Enkele maanden later, in februari 1945, startte vanuit dit inmiddels bevrijde gebied het immense Rijnlandoffensief (Operatie Veritable),  waarmee grote delen van Duitsland en Nederland door de geallieerden werden veroverd en vervolgens de basis werd gelegd voor de algehele bevrijding van West-Europa. Het Rijk van Nijmegen speelde in het  laatste oorlogsjaar een hoofdrol op het wereldtoneel. Op 17 september 1984 werd onder grote belangstelling, een voorlopig Bevrijdingsmuseum geopend in het toenmalige Provinciegebouw te Nijmegen (het huidige kantoorgebouw van Haskoning). Een definitieve plaats kreeg het museum op 6 mei 1987 in Groesbeek toen het nieuwe museum werd geopend in de gebouwen die waren overgenomen van het voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard opende het museum en werd ook beschermheer. Na de laatste vernieuwing van het museum in 2002 groeide het aantal bezoekers van 19.000 tot 45.000 per jaar. Bijna een kwart van het aantal bezoekers zijn jongeren t/m 18 jaar en dit aandeel groeit nog jaarlijks. Het jubileum wordt gevierd met een uitgebreid programma, o.a. de ontvangst op 4 mei van 150 Britse veteranen die met taxi’s vanuit Londen naar Nederland komen, een feest voor iedereen op 6 mei, een discussie-avond over het erfgoed van WO2 op 7 mei en een grote Europa-avond op 9 mei. Voor meer informatie zie: www.bevrijdingsmuseum.nl; info@bevrijdingsmuseum.nl; tel.: 024-3974404

Springende_Amerikaanse_parachutisten_vanuit_een_Dacota_boven_Groesbeek_17_september_1944.-1

 

 

Nijmegen blijft in Beeld’ en ‘Oorlogswinter’ in Groesbeek op 3 mei a.s.

De feestweek van het 25- jarig jubileum van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 wordt geopend met een tweetal filmvoorstellingen op 3 mei a.s. Allereerst in de middag: om 14.00 uur kunnen kinderen vanaf 12 jaar de film “Oorlogswinter” zien, naar het gelijknamige en spannende jeugdboek van Jan Terlouw.  Het verhaal  van de jongen Michiel die de laatste  bittere oorlogswinter van 1944/1945 meemaakt. Eerst is hij toeschouwer, later raakt hij betrokken bij het ondergrondse werk.  Hij moet zijn eigen oordeel vormen, zijn eigen beslissingen nemen als een volwassen man.  Hoe loopt dat af?

’s Avonds om 20.00 uur: een filmavond over WO2 die verzorgt wordt door de Stichting  ‘Nijmegen blijft in Beeld’. Gedurende  anderhalf uur passeren schitterende historische films over het Rijk van Nijmegen de revue:  luchtlandingen in Groesbeek en Overasselt, evacuaties, de verwoeste binnenstad van Nijmegen, Nederlandse stoottroepen in het Reichswald , over Good Will Parties in Beek, en nog veel meer.

‘Nijmegen blijft in beeld’ verzamelt, archiveert en restaureert filmmateriaal. Inmiddels is zo’n 55 km film aangeschaft, verkregen of gemaakt. Een proeve daarvan is te zien op 3 mei a.s.

 

Datum:  3 mei:

.14.00 uur: Oorlogswinter. Zaal open: 13.30 uur. Entreeprijs: € 5,-

.20.00 uur: ‘Nijmegen blijft in beeld’. Zaal open: 19.30 uur. Entreeprijs: : € 8,-

Plaats: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Reserveren gewenst: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl