2 mei 2012

Jubilerend Gilde trakteert de Stad Nijmegen.

Het Gilde Nijmegen viert in de maand mei het 25-jarig jubileum. Deze vrijwilligersorganisatie bestaat voornamelijk uit deelnemers van 55 jaar of ouder, die graag hun kennis en ervaring op vrijwillige basis willen delen en overdragen. Als echte ingewijden verzorgen zij ook stadswandelingen en rondleidingen, altijd met deskundig commentaar en vol bijzondere anekdotes.  Om het jubileum te vieren organiseert Gilde Nijmegen daarom een maand lang allerlei gratis activiteiten voor iedere liefhebber van de stad. De feestmaand begint met een bijzondere zonnetreinactie voor de senioren van Nijmegen. Twaalf keer, van 1 mei tot en met 12 juni, gaat Gilde Nijmegen op visite bij bejaardentehuizen in Nijmegen, en worden de senioren getrakteerd op een presentatie over bijzondere historische gebouwen en een rondrit met de zonnetrein door Nijmegen (mede mogelijk gemaakt door stichting Zonnetrein en stichting Benedenstad).  Voor jong en oud zijn er de hele maand bijzondere gratis stadswandelingen, fietstochten en natuurwandelingen. De eerste gratis stadswandeling door het centrum van Nijmegen is op 6 mei (vervolg op 20 en 27 mei). Speciaal voor het jubileum zijn er ook 3 speciale themawandelingen, de kunstwandeling (8 en 22 mei), de singelwandeling (10 en 17 mei) en de Vrede van Nijmegen wandeling (17 mei). Al deze stadswandelingen beginnen telkens om 14.00 uur bij Museum Het Valkhof. De natuurwandelingen (17 en 26 mei) beginnen om 13.30 uur vanaf het Stationsplein bij het Centraal Station, neem dan uw OV-bewijs mee. zie www.gildenijmegen.nl

 

 

Wie al fietsend meer wilt leren over de omgeving van Nijmegen, kan gratis mee met de fietstochten (8 en 11 mei, 11.00 uur vanaf Museum Het Valkhof, zelf lunch meenemen). Er is ook een gratis fietstocht langs de bijzondere kerken van Nijmegen (8 en 29 mei, 14.00 uur vanaf Titus Brandsma Memorial kerk aan het Keizer Karelplein). Wie meer wilt weten over de Romeinse waterleiding, wandelt mee tijdens de speciale themawandeling op 17 mei (start bij hotel Val Monte, 14.00 uur).

Op 13 mei nodigt Gilde Nijmegen alle bewoners van de stad uit het jubileum mee te vieren tijdens een bijzondere feestmiddag in de St.-Stevenskerk. De Jubileumdag wordt voorafgegaan (12.30-13.30 uur) door een lezing over gildes en Gilde Nijmegen, van historie tot nu, door geschiedeniskenner Clemens Verhoeven. De feestmiddag begint om 14.00 uur en wordt verder opgeluisterd door optredens van het Nijmeegs Mannenkoor, troubadour Ben Dirks, een toneelstuk van de Claesmeesters (middeleeuws Nijmeegs gilde) en verschillende anekdotes over Het Gilde en de Stevenskerk.

Gilde Nijmegen beheert ook de St. Stevenstoren en begeleidt beklimmingen van dit Nijmeegse icoon bij uitstek. Op 17 mei is beklimming van de toren gratis voor iedereen. Op die dag is er ook een leerzame en vermakelijke jeugdspeurtocht onder begeleiding van het Gilde. Kinderen leren op een grappige manier meer over Nijmegen en diens rijke historie. Deze speurtocht start om 14.00 uur bij Museum het Valkhof en eindigt uiteraard met een beklimming van de

St. Stevenstoren

 

Meer informatie over alle activiteiten: www.gildenijmegen.nl