12 november 2011

Ooijpolder: fotoboek en tentoonstelling in De Sprong

Er komt een nieuw “Familiealbum van Ooij en de Ooijpolder”. Ooij en de Ooijpolder anno vroeger. Processie trekken voorbij, bruidjes, bevrijdingsoptochten, voetballers in lange voetbalbroeken, onvergetelijke kermissen, dansen, verliefde stellen, met rieken hooiende boeren, mannen op retraite, sjouwers achter kruiwagens op de steenfabrieken, bruiloften met de accordeonist voorop, statieportretten van zilveren en gouden huwelijksfeesten.
Eén lange polonaise van herinneringen, verhalen die loskomen, bijna vergeten mensen en families. Het Ooij van vroeger, dat dreigt te verdrinken in de vergetelheid van oude familiealbums. Gelukkig komt dat bijzondere verleden, komen die kostbare herinneringen weer tot leven in OOIJpolder.  Een 120 pagina dik boek bomvol foto’s uit het rijke fotoarchief van Wim Ebben van mensen en nog eens mensen: het familiealbum van Ooij en de Ooijpolder. In het weekend van 19 en 20 november a.s. is er een speciale tentoonstelling in Dorphuis de Sprong te Ooij. Daar ook is het boek te koop.

boek_ooij

 

Feestdagen
Een bijzonder boek dat vlak voor de naderende feestdagen op 18 november verschijnt. Oude foto’s zijn met de modernste technieken en door een gespecialiseerde drukker een nieuw leven begonnen.
Heel het dagelijkse leven komt aan bod, van het café tot de kerk en van de boerderij tot de steenfabriek. Geen boek over hoe mooi de natuur in de polder is. Nu gaat het voor het éérst alleen over mensen. Over de gewone mensen in die mooie Ooijpolder. Hoe ze leefden, feest vierden, naar school gingen, hard moesten werken.
Een boek zonder franje. Eerlijk, werkelijk. Een ode aan de échte polder en zijn dorpsbewoners.

 

Wim Ebben
En dat alles dankzij Wim Ebben. Dankzij de foto’s uit honderden familiealbums. Het Ooij van vroeger van 1895 tot 1960 in zwart wit.
Vele jaren geleden begon Wim met de digitale reconstructie van Ooij en de Ooijpolder van vroeger. Geen deur sloeg Wim over: mag ik even je fotoalbum lenen? Een paar uur later bracht Wim het album weer terug. Hij had de foto’s een eigen digitale kamer gegeven in zijn computer.

Ooijpolder is de titel van het boek dat hij samen met zijn dorpsgenoot Hans Jacobs maakte over die tijd. Foto’s uit de schatkamer van Wim Ebben zodat de kostbare herinneringen aan al die prachtige mensen en het bijzondere dorp van toen niet verloren gaan.

Ooijpolder, een feest van herkenning, een familiealbum van Ooij en de Ooijpolder

Tentoonstelling
Ooijpolder verschijnt 18 november en ter gelegenheid van het boek is er zaterdag 19 en zondag 20 november van 09.00 tot 17.00 uur een speciale tentoonstelling van foto´s van vroeger in De Sprong in Ooij. Daar is ook het boek te koop.

Verkoopadressen:
Het boek is op de tentoonstelling voor te koop voor 29,50 euro en is verder verkrijgbaar bij: De Spar in Ooij en Leuth, Primera in Millingen, Hotel Spijker in Beek, Huiskamercafe Oortjeshekken en via pandoraooij@xs4all.nl of 024-6632531.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.