26 juni 2010

Groene Leefruimte wordt De Struintuin

Zaterdagmorgen is de Groene Leefruimte langs de Gelderhorstlaan in Beek officieel door wethouder Leidy van der Aalst van de gemeente Ubbergen. Tegelijk veranderde de naam in Struintuin. Deze naam werd door bewoners, de families Hooghof en Reintjes uit de buurt bedacht. Zij mochten het nieuwe bord onthullen.. zie de foto’s

DSCF3191Struintuin

 

Toespraak wethouder Leidy van der Aalst


Opening Struintuin (Groene Leefruimte Gelderhorstlaan)   26 juni 2010

 

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Dat zei ik op 6 februari bij de aftrap van de herinrichting van dit deel van de groenstrook als onderdeel van het project Groene Leefruimte.

Drie jaar geleden zijn enkele buurtbewoners bij mij gekomen met de vraag naar meer speelruimte en nu staan we hier op een fantastische speel- en ontmoetingsplek.

 

Ik heet iedereen daarom met trots van harte welkom op deze zonnige openingsdag.

In het bijzonder welkom aan de initiatiefnemers  en de buurtbewoners die hebben meegewerkt op de vaak koude en natte werkzaterdagen.

De gedeputeerde van de provincie Harrie Keereweer kan jammer genoeg niet aanwezig zijn maar we nodigen hem wel weer uit bij het volgende project want hij heeft niet voor niets zijn schop gekregen.

 

Het begon klein met het idee van een speelveldje in het groen, omdat de speelplaats van de Mavo opgeofferd was aan woningbouw. Steeds meer verstening, ook hier in Beek, betekent minder gemakkelijk contact met groen, minder speel- en ontmoetingsruimte en dat in het groenste dorp van Nederland

 

Het werd een project voor de hele groenstrook waarin de woorden verbinden en contact met groen centraal kwamen  te staan. Van Spelen in het Groen veranderde de naam in Groene Leefruimte.!

Ons doel is de hele groenstrook vanaf het dorp Ubbergen tot het uiterste puntje bij de Smorenhoek in Beek met elkaar te verbinden en op 5 plekken mogelijkheden te scheppen om te spelen, elkaar te  ontmoeten en  te struinen.  Te beginnen in Ubbergen, langs de Havo, door het boerenlandpad naar de Gelderhorstlaan, dan naar de Hazeldonklaan naar het trapveldje achter het Kulturhus, de Dierenweide en eindigend in de Smorenhoek. Via de wandelbrug over de rijksweg, de stoplichten in Beek en het tunneltje komen er verbindingen met wandelpaden in de polder.

De gemeente is ook bekend door het schone water. Het is dan ook logisch dat er een verbinding is gemaakt met het project Water Werkt.

 

De Groene Leefruimte begint een begrip te worden en blijft niet beperkt  tot Beek en Ubbergen. Ook in de andere dorpen gaan we dit doen. Voor een gezonde woonomgeving is groene leefruimte een voorwaarde. Op deze plaats is het begonnen maar als groenste dorp van Nederland gaan wij het groene virus verspreiden.

 

Wat is het programma van vandaag:

 

Ik ga eerst een aantal mensen bedanken, dan gaan we de nieuwe naam onthullen en vervolgens kunnen de kinderen de bordjes van de verschillende planten en bomen inkleuren en bepalen  hoe de geurplek zal worden ingevuld. Thomas van Slobbe van St Waarde zal dit deel voor zijn rekening nemen. Verder is het aan u om  er een gezellige ontmoetingsbijeenkomst van te maken geheel in de lijn van de doelstelling van deze plek.

 

De volgende mensen en organisaties wil ik bedanken:

Op de eerste plaats de initiatiefnemers voor hun inzet en uithoudingsvermogen. Het resultaat is er naar.

Mathieu de Bruin van Natuurlijk Groen die de ideeën heeft vertaald in het eerste ontwerp. Spectrum en de Gelderse Sportfederatie voor het opstellen van het projectplan.  Overhaag voor de concretisering en uitvoering van het plan. De financiers, in het bijzonder de provincie Gelderland maar ook de Gemeente Ubbergen, want dankzij de renovatie van de Rijksstraatweg konden we de vrijgekomen grond als cofinanciering gebruiken.  Via Natura wil ik bedanken voor de aanleg van het boerenlandpad naar de Klispoel en Thomas van Slobbe van  Stg. Waarde voor zijn ideeën voor smul- en geurplekken.

Ambtenaren van de afdeling maatschappelijke ontwikkeling en openbare ruimte  bedankt voor jullie inzet en flexibiliteit. Het valt niet altijd mee om een wethouder met creatieve ideeën tevreden te stellen. Jules, Flip en onze stagiair Annet  in het bijzonder bedankt.

 

 

Openings-handeling:

 

Graag wil ik de de families  Hooghof en Reintjes  uitnodigen om naar voren te komen . Uit de aanmeldingen is hun naam gekozen en ik wil hen daarvoor een attentie geven en vragen om samen met mij de nieuwe naam de onthullen.