8 juni 2007

Wateroverlast Plataanstraat Beek

 dscf1338plataanstr  De hevige regenval vanavond zorgde in Beek weer voor hevige wateroverlast in de Plataanstraat. Diverse kelders stonden blank en de brandweer moest er aan te pas komen om ze leeg te pompen. Deze plek heeft al eerder onder water gestaan en diverse bewoners hadden dan ook al maatrgelenen genomen om erger te voorkomen.  Ondanks dat was er toch nog behoorlijke overlast.  De storm en de regen zorgde ook in Millingen voor overlast. Zo was er wateroverlast bij de biblotheek en was er stormschade aan de Crumpsestraat. Ook de Baron van Voorst tot Voorststraat in Beek had te maken met wateroverlast. Zondagavond was het weer raak. Dezelfde kelders kwamen weer onder water te staan.   Zie de foto's 


Vier weken wonen ze in hun nieuwe huis, dat al twee keer blank stond.


door Geert Willems De Gelderlander

 BEEK – Aldrik en Kitty Le Can ken­den de problemen van de Plataan­straat in Beek. „Er konden wel eens problemen ontstaan als het hard regende", vertelt Aldrik.
Maar nu hun onderverdieping al twee keer onder water heeft ge­staan in de vier weken dat ze in hun nieuwe huis wonen, beseffen ze dat het tijd is voor snelle actie. „Hier moet de gemeente toch iets aan doen?"
Zowel op vrijdag als zondag kwam hun benedenverdieping onder wa­ter te staan na stortbuien. „De dek­sels klapten spontaan open", aldus Aldrik Le Can. Ook bij een twintig­tal andere woningen in de Plataan­straat, eveneens met een schuine helling naar de garage, ging het mis.
Le Can: „We waren boven nog aan het klussen, dus stonden er nog heel veel verhuisdozen in die ruim­te. Er zaten foto's in, eerstedagen­veloppen met waardevolle postze­gels en boeken."

De oorzaak van de herhaalde pro­blemen in Beek is het foutieve ont­werp van de riolering die op de particuliere terreinen ligt. Die stamt uit de jaren zestig en mag al ruim dertig jaar niet meer zo aan­gelegd worden. „ De afvoer ligt la­ger dan de weg", legt een woord­voerster uit. „ Het water zoekt al­tijd de laagste plek. Er moet een pompje tussen worden gezet."
De gemeente wil de gedupeerden wel helpen. Gisteren ging een amb­tenaar al poolshoogte nemen, vol­gende week is er een gesprek waar­in alles nog een keer duidelijk wordt uitgelegd.
„Wij willen zeker weten dat de problemen niet te wijten zijn aan het project Water Werkt", aldus één van de bewoonsters. De water­afvoer in Beek is een paar jaar gele­den anders geregeld. „ Sindsdien is het al vier keer misgegaan."