10 oktober 2006

Explosie op schip werf Bodewes

Dinsdagmiddag rond 13.56 uur werd de brandweer van Millingen aan de Rijn gewaarschuwd voor een ontploffing op het vrachtschip Monico, dat op de werf van Bodewes lag aan de Rijndijk in Millingen. Onbekend was of er slachtoffers bij betrokken waren, reden om naast de brandweer, de Officier Van Dienst MUG ook de motorambulance en de blusboot te alarmeren.dscf1867 Maar gelukkig viel het mee. Ter plaatse bleek zich een ontploffing te hebben voorgedaan in een gesloten beun van het schip, waar, tijdens werkzaamheden een opeenhoping van lijnzaadoliedampen was ontstaan, welke olie gebruikt was als afwerking van de wanden. Gelukkig bleek juist al het personeel, dat kort daarvoor nog in die ruimte aan het werk was, allemaal buiten te zijn, waardoor er  geen gewonden vielen. De gealarmeerde brandweer heeft samen met de mensen van de BHV gezorgd, dat de giftige dampen uit het schip verwijderd werden.  zie de foto's 

 

 MILLINGEN
Explosie in schip bij Bodewes
(Bron: de Gelderlander)


Door onze verslaggever
MILLINGEN ● In vrachtschip Monico dat op scheepswerf Bodewes in Millingen ligt, heeft zich gistermiddag een flinke explosie voorgedaan.
Niemand raakte gewond.
De explosie vind plaats in een zogenoemde beun, een afgeslo­ten ruimte in een schip. Volgens commandant René Rieken kwam dat doordat werknemers het vrachtschip aan de buiten­kant aan het uitdeuken waren. „Het staal is verhit met een snij­brander. De binnenkant van de beun is behandeld met lijnolie. Die is door de hitte gaan gassen. Het mengsel is in één felle klap geëxplodeerd. Omdat het een hermetisch gesloten ruimte is, vloog de beun niet in brand. De zuurstof was in een klap op."
De melding kwam om 13.56 uur. De brandweer was enkele minuten later ter plaatse. „Vijf van onze brandweermensen werken op de scheepswerf", liet Rieken weten. „Die zijn snel ter plekke en kunnen de situatie heel snel inschatten."
De werknemers kwamen met de schrik vrij, de brandweer is nog uren bezig geweest met het ontgassen van de beun.