10 oktober 2006

Kermismaandag in Leuth

 img_8231  

De kermismaandag is door de inwoners van Leuth en vele van daarbuiten weer in gepaste vrolijkheid doorgebracht. Het was weer eens geweldig druk maar er was, voor degenen die daar behoefte aan hadden, op de dansvloer toch nog een klein plaatsje over om te dansen. zie de foto's van Henny Driessen.

 

 KERMIS LEUTH  (Bron: de Gelderlander)
De koning van Mallorca regeert dit jaar in De Vriendenkring


Vorig jaar lag Henri Lemmers tijdens de Leuthse kermis op het Spaanse strand. In het va­kantiehotel op Mallorca won hij de schietwedstrijden. Ge­sterkt door dit succes knalde de Vriendenkringschutter dit jaar de vogel omlaag.

Door BAS VAN DER HOEVEN
LEUTH ● De Leuthse kermis is met afstand de gezelligste van de polder. Uit alle omringende kerkdorpen stromen dorstlusti­gen toe om in de Vriendenkring te drinken en te dansen. Vol­gens sommige is het zo druk om­dat het de laatste kermis van het seizoen is. Voor de winter in­valt willen de polderbewoners nog een keer uit hun dak gaan.
„Tot nu toe was het geweldig", zegt koning Henri Lemmers ter­wijl hij met twee roerende vin­gers een doodgeslagen biertje re­animeert. „Twee mooie dagen."
En hup, het opgeklopte pilsje verdwijnt in de koninklijke keel. „Hoe je dit alle dagen vol­houdt.? Heel simpel: goed sla­pen en goed eten. Nooit met een lege maag van huis."
Vorig jaar was Henri niet op de kermis maar op Mallorca.
Vrouw Mieke beloofde: „Als we nu naar de zon reizen, mag jij volgend jaar koning schieten."
Ze hield woord.
Henri Lemmers is een schutter in hart en nieren.„Op Mallorca organiseerden ze een schaats­wedstrijd in het hotel. Die heb ik gewonnen." Dat talent heeft-ie van zijn vader. Gros Lemmers (wordt donderdag 79) is ere-lid van De Vriendenkring, was twee keer koning en zal, met zijn vrouw Sien, geen ker­mis overslaan. „Mensen in de stad begrijpen dat niet", zegt schuttersvereni­gingvoorzitter Jasper Engelen „Die denken dat wij vier dagen in de botsautootjes zitten. Nee dus. Die attracties staan er voor de kinderen. Zolang die ver­maakt worden, kunnen de oude­ren rustig drinken."
Lemmers: „Jan Vink is ook zo'n oer-schutter. Die kreeg gisteren de gouden draagpenning van de Kring van Schutterijen en Gil­den Rijk van Nijmegen-De Betu­we voor zijn buitengewone ver­diensten voor de schutterij."
„Burgemeester Paul Wilbers en zijn vrouw Ellie liepen zondag mee in de optocht", vertelt voor­zitter Jasper Engelen. „Met een vlag op de schouder. ‘Tot mor­gen', zei Wilbers. Hij zal dus nog wel komen."
Orkest Melody zet Ich bin wie du in. Henri Lemmers kijkt de zaal in waar honderden mensen dan­sen en praten. „Jij vroeg wat er nou zo mooi is aan de Leuthse kermis. Kijk nou. Dan hoef ik toch niks meer te zeggen?"


De Leuthse kermis is de laatste in de polder en volgens velen ook de gezelligste. Foto: Gerard Verschooten