22 mei 2024

Tweede leven eik Oude Kleefsebaan in Berg een Dal.

De gemeente Berg en Dal heeft een eikenboom uit 1800 aan de Oude Kleefsebaan moeten verwijderen. De eik was in erg slechte staat en werd daardoor onveilig. Om de boom een tweede leven te geven is besloten de stam van de boom te laten staan en hier een sculptuur in te zagen. Kunstenaar Sander Boom gaat de stam tot boomkunstwerk bewerken. Sander Boom startte op dinsdag 21 mei 2024  met het zagen van de boomsculptuur. Wethouder Ria Barber gaf hiervoor het startsein door de eerste snede in de boom te zagen. Hoe gaat het boomkunstwerk eruitzien? In de eerste eeuw na Christus bakten de Romeinen bij de steenbakkerij op de Holdeurn in Berg en Dal onder andere aarde- en vaatwerk. De oortjes van kannen werden in die tijd soms rijk versierd. Van een van deze oortjes is een mal bewaard gebleven. Sander gaat een ‘oortje’, op basis van de Romeinse mal, in de stam van de eik zagen. Het origineel van de mal is ongeveer 20 cm groot. Het boomkunstwerk wordt rond de 2 meter hoog. Sander maakt de boomsculptuur met motorzagen.