21 april 2024

Afscheid Wiel Lenders als directeur Vrijheidsmuseum.

Wiel Lenders (links) wordt toegesproken door burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal.

Vrijdagmiddag 19 april nam Wiel Lenders afscheid als directeur van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. De 69 jarige Wiel Lenders leidde dat museum meer dan 25 jaar, een periode waarin er ook een fonkelnieuw museumgebouw werd gebouwd. Onder zijn leiding kreeg het museum ook een ‘broertje’ in Nijmegen: het Infocentrum WO2 in het centrum van de stad. Lenders was daarnaast een drijvende kracht bij diverse herdenkingsprojecten, waarbij hij nadrukkelijk de samenwerking over de grens zocht. In 2008 was hij medeoprichter van de Liberation Route Europe, een keten van bevrijdingsroutes tussen Normandië en Berlijn. Vrijdagmiddag nam hij met een programma met diverse sprekers, waaronder de burgemeesters van Berg en Dal en Nijmegen, diverse hoogwaardigheidsbekleders, de vicevoorzitter van de Raad van State, oud burgemeester van Nijmegen, Thom de Graaf, de burgemeester van Kranenburg en vele anderen en een zeer drukke receptie in het Groesbeekse museum afscheid. Hij is inmiddels sinds 1 april opgevolgd door Esther Horsten uit Middelaar. Zij is geboren en getogen in Groesbeek. Zie de foto’s (komen nog)

 
  • Wiel Lenders werd op 10 januari 1955 geboren in Blerick en woont nu in Nijmegen. Hij is getrouwd en heeft een dochter.
  • Lenders studeerde geschiedenis en geografie aan de Hogeschool in Nijmegen, haalde zijn eerstegraads lesbevoegdheid in Arnhem en zijn geschiedenisdoctoraal in Nijmegen. In Leiden volgde hij vakken museologie. Hij was onder meer docent Internationale Betrekkingen aan de universiteit in Groningen.
  • In 1999 werd hij directeur van het toenmalige Bevrijdingsmuseum 1944 Rijk van Nijmegen, dat kort daarna werd werd omgedoopt tot Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. In 2019 werd de naam Vrijheidsmuseum. Ook reealiseerde hij in 2019 het Infocentrum WO2 in Nijmegen.
  • Lenders gaf het museum een internationaler karakter. Hij zocht veel samenwerking over de grenzen, zoals met de ontwikkeling van de Liberation Route Europe: een keten van bevrijdingsroutes tussen Normandië en Berlijn.