16 maart 2024

Presentatie Buurtschool op Bergendal in de 19e eeuw.

Na de uitreiking v.l.n.r Marleen Becker, burgemeester Mark Slinkman, Joke Vrijmoet en Willem Tielen.

Op vrijdag 15 maart vond in het gemeentehuis van Berg en Dal te Groesbeek de presentatie plaats van het boek “Buurtschool op Bergendal in de 19e eeuw” De twee eerste exemplaren werden uitgereikt aan burgemeester Mark Slinkman en aan Willem Tielen, ambtenaar gemeente Berg en Dal, die deze presentatie daar had mogelijk gemaakt. Het boek werd geschreven door Joke Vrijmoet en Marleen Becker. Jos Vrijmoet deed  de inleiding.  Er waren veel Berg en Dallers, alsmede oud Berg en Dallers en andere belangstellenden bij deze presentatie aanwezig. zie de foto’s 

Er komt een school op Bergendal. 
In het jaar 1848 liepen 64 kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud 6 dagen in de week heen en weer vanuit Bergendal naar de lagere school in Groesbeek. Door weer en wind.
Rond 1856 kwam onderwijzer Gerardus Bernardus van den Driesschen naar Bergendal om daar een school te stichten. Dat ging niet zonder slag of stoot.
Zijn lotgevallen worden beschreven in het boekje ‘Buurtschool op Bergendal in de 19e eeuw’.
Joke Vrijmoet en Marleen Becker doken in de archieven van Groesbeek en Nijmegen en raadpleegden oude kranten op internet bij Delpher.

U kunt het boekje à €14.- bestellen per e-mail bij:
m.becker@xs4all.nl
jgvrijmoet@gmail.com
Vermeldt uw naam, adres en het aantal exemplaren.
Aflevering vindt plaats na 15 maart. We kiezen voor contante betaling.