25 februari 2024

Themamiddag “We wisten niet wat oorlog was” in de Sprong te Ooij.

 

 Zaterdag 24 februari jongstleden was er een themamiddag van de KBO belangenorganisatie 50+ te Ooij. Tijdens deze middag werd in dorpshuis De Sprong de documentaire “Wij wisten niet wat oorlog was” gedraaid. Enige tijd geleden is op TV Gelderland deze film in twee delen uitgezonden. De documentaire geeft de oorlogsbeleving weer van Jos Bouten als 7-jarige jongen en handelt over het verzet vanuit de Ooijpolder. Veel bezoekers op deze zaterdagmiddag hadden de film nog niet gezien en waren onder de indruk van het ingrijpende verhaal en van wat zich hier in de Ooijpolder heeft afgespeeld. Hoofdpersoon in de film is, zoals gezegd, Jos Bouten, de zoon van “Meester Bouten” die in de oorlog veel verzetswerk heeft gedaan en veel vluchtelingen heeft geholpen en opgevangen. Helaas heeft Jos zelf de film niet meer kunnen zien; kort na de opnamen overleed hij. Wel was hij op 5 mei 2021 nog aanwezig bij de lancering van het boek “Oorlogsgeweld in de Ooijpolder”. Bij die gelegenheid heeft hij zijn verhaal, opgenomen in het boek, toegelicht. Dat gebeurde in coronatijd in de stal van boerderij de Plak in Ooij. Tijdens de themamiddag verzorgde Cea van Dillen, samensteller van het boek en initiatiefneemster van de documentaire, een inleiding en was ook Kitty Gerritsen van het productieteam aanwezig om het een en ander toe te lichten en om vragen te beantwoorden. Er was veel belangstelling voor deze film en de zaal zat vol.  De initiatiefnemers richten zich nu op het produceren van zowel een onderwijsversie als van een podcast. Voor deze productie is nog geld nodig. In Ooij werd na afloop van de bijeenkomst grif gegeven om de producties te kunnen bekostigen. Het productieteam heeft dit bedrag in grote dank in ontvangst genomen. Wilt u ook een filmmiddag of avond organiseren, stuur dan een e-mail naar wijwistennietwatoorlogwas@gmail.com

 Omdat we denken dat deze middag nog veel besproken gaat worden in het dorp, kunnen wij ons voorstellen dat er mensen zijn die denken: “ toch jammer dat ik het gemist heb”. Mocht dat zo zijn dan willen wij deze documentaire, bij voldoende aanmeldingen, nog wel een keer draaien en Cea van Dillen en Kitty Gerritsen hebben aangegeven ook dan weer aanwezig te willen zijn. Ook voor jongeren is het echt de moeite om iets over ons dorp in oorlogstijd te horen. Ook zij zijn zeer welkom. Aanmelden kan via de mail  kboooij70@gmail.com
 telefonisch bij Erna 0645683965. zie de foto’s (komen  nog)