Op 17 januari werd in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek de aftrap gegeven voor het programma 80 jaar Vrijheid. Burgemeester Mark Slinkman en wethouder Erik Weijers waren daar namens de gemeente aanwezig. Na de opening van directeur Wiel Lenders heette burgemeester Mark Slinkman iedereen welkom. Hij sprak over de nauwe samenwerking in het Rijk van Nijmegen. Een samenwerking gebaseerd op een gedeelde geschiedenis en de noodzaak onze vrijheid te koesteren. Nu, meer dan ooit. Historicus Lennert Savenije wist op boeiende wijze de geschiedenis van onze regio te vertellen. En maakte zich hard voor meer onderzoek naar de vaak ‘vergeten verhalen’ van gewone burgers tijdens de oorlog. Ook werden door Suzanne Menheere drie prachtig oorlogsliedjes gezongen.Tot slot zijn enkele bestuurders door studenten van de RU Nijmegen ondervraagd over het programma, de samenwerking en waarde van vrijheid. Met een symbolische druk op de knop werd programma formeel gestart, waarna werd afgesloten met een informeel samenzijn.

Regioprogramma 80 Jaar Vrijheid

Het regioprogramma is gerealiseerd in nauwe samenwerking met alle buurgemeenten en de provincie Gelderland. In alle gemeenten zijn bij de cultuur- en erfgoedpartijen ideeën opgehaald voor 2024 en 2025. Het programma is vrijwel compleet en biedt een gevarieerd en rijk geheel aan activiteiten voor jong en oud. De komende maanden zullen deze verder worden ontwikkeld en zal meer informatie worden gedeeld via website en andere kanalen.