16 december 2023

Koninklijke Onderscheiding A.L. (Wiel)Fleurkens uit Beek.

v.l.n.r burgemeester Mark Slinkman, Wiel Fleurkens en Gerda Fleurkens.

Op zaterdag 16 december kreeg de heer A.L. (Wiel) Fleurkens uit Beek een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal reikte de onderscheiding uit. Dit deed hij bij het afscheid van Wiel Fleurkens van het bestuur van de Stichting Behoud Dierenweide. Meneer Fleurkens is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wiel Fleurkens is een van de drijvende krachten achter de Dierenweide in Beek. Stichting Behoud Dierenweide ’t Dierenweitje aan de Gruttostraat in Beek is al jaren een bekend begrip. Jong en oud genieten er van het groen en de beestjes. Deze dierenweide is al meer dan 50 jaar een echte verbindingsplek voor het dorp Beek. ’t Dierenweitje wordt geheel door vrijwilligers gerund en onderhouden. Hierbij is er ook aandacht voor mensen met een afstand tot de
arbeidsmarkt. Waarom krijgt Wiel Fleurkens een Koninklijke Onderscheiding? Wiel Fleurkens kreeg de Koninklijke Onderscheiding voor zijn verdiensten op het gebied van dierenwelzijn, volksvertegenwoordiging en ouderenwelzijn. Wiel Fleurkens heeft zich als voorzitter van de Stichting Behoud Dierenweide ruim 15 jaar vrijwel dagelijks ingezet voor het behoud van de weide. Hij stuurt de
vrijwilligers aan, hij vraagt subsidies aan, hij onderhoudt contacten met sponsoren, hij stelt projectplannen op en hij verricht onderhoudswerkzaamheden. Hij is intern en extern het aanspreekpunt en hij onderhoudt de juiste bestuurlijke contacten. Iedereen kan altijd een beroep doen op zijn kennis en passie.
Wiel Fleurkens heeft zich breder ingezet dan alleen voor de Dierenweide. Hij was de penningmeester bij de Stichting Warme Maaltijdvoorzieningen Ubbergen (later Tafeltje-Dek-Je). Hierbij was hij een drijvende kracht achter de uitvoering van de maaltijdvoorziening voor ouderen. Zowel in zijn rol als bestuurder, maar ook in de contacten met de vrijwillige bezorgers. Hij was ook 22 jaar politiek actief. Hij was gemeenteraadslid en betrokken bij vele raadscommissies, met de nadruk op ruimtelijke ontwikkeling. Zoals het behoud van de Groene strook in Beek en de ontwikkeling van het Kulturhus daar. Tot slot is Wiel Fleurkens lid van zanggroep de Hofbrouwers. Deze zanggroep treedt belangeloos op bij verzorgings- en bejaardenhuizen. Hiermee wordt niet alleen een leuke activiteit verzorgd, maar ook bijgedragen aan het ophalen van (jeugd)herinneringen bij de oudere doelgroep. Meneer Fleurkens heeft met zijn jarenlange, tomeloze, deskundige, gedreven en persoonlijke inzet een onuitwisbare indruk gemaakt binnen de gemeente Berg en Dal. Hieronder volgt het het afscheidswoord van Ellen van Broekhoven.

Afscheidswoord  door Ellen  van Broekhoven

Beste Wiel, en natuurlijk Gerda en van harte welkom alle aanwezigen,

We hebben vanmiddag, hier bij Charley, met de vrijwilligers van de dierenweide de jaarlijkse kerstborrel gehad. Een moment waarop jij altijd even terug blikt op het afgelopen jaar en de vrijwilligers dankt voor al hun inzet. En we weten al een tijdje dat vandaag ook het moment is waarop we formeel afscheid van jou nemen als voorzitter van de stichting behoud dierenweide. De afgelopen maanden heb je je werkzaamheden als voorzitter na 15 jaar zeer actief te zijn geweest voor de weide, langzamerhand overgedragen aan je opvolgster Bianca Creemers. Ik blik samen met jullie terug op die jaren.

Ik heb Wiel leren kennen als raadslid voor Ubbergen Anders in de gemeenteraad van Ubbergen. Daar was hij raadslid van 2002-2006. Ik was toen voorzitter van de stichting peuterspeelzalen gemeente Ubbergen. We hadden erkenning van ons belang voor voorschoolse educatie nodig en meer geld om aan de kwaliteitseisen te voldoen. Wiel was als raadslid aandachtig aanwezig tijdens een bezoek aan de speelzalen en dat viel op. Toen ik in 2008 benaderd werd door de wethouder Leidy van der Aalst (Zij is hier vandaag aanwezig) met het verzoek om me samen met Wiel Fleurkens in te zetten voor het behoud van de dierenweide wilde ik dat graag doen. Dat leek me een succesvolle match. En dat is het ook gebleken. Samen met Anneke Verkruisen als penningmeester hebben we al die tijd een stabiel bestuur gevormd.

De dierenweide is een begrip in Beek. Het bestaat ruim 50 jaar en is opgericht door buurtbewoners in de groenstrook van Beek. Daar waar Wiel voor ijverde als raadslid: de groenstrook moet groen en leefbaar blijven voor Beek. Niet verstenen dus. Toen we samen besloten onze schouders onder het behoud van de dierenweide te zetten hebben we gekeken wat er nodig was. De buurtbewoners moesten tot dan toe het dierenhok schoonmaken in het donker (geen licht), gebukt (laag) en met eigen gereedschap (er was geen opslagruimte).

Voor een toekomstbestendige dierenweide was een nieuw onderkomen nodig. Met daglicht, sanitaire voorzieningen en ruimte voor opslag. We voorzagen dat we een beroep zouden moeten doen op onderhoud door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dan gelden de normale eisen aan een moderne werkplek. Daarvoor was veel geld nodig. En daarom richten wij samen een stichting op. Op 27 juni 2008 tekenden we de akte van oprichting bij de notaris. Het aanvragen van subsidies kon beginnen. Wiel regisseerde als voorzitter het plan, maakte zelf met hulp van een bevriende architect, een ontwerp.

Ik deed de sponsorwerving. Het dierenweitje geniet veel steun uit de bevolking en van ondernemers. Na publicaties in de Rozet hadden in korte tijd 130 inwoners en 16 ondernemers een donatie gestort. Vele fondsen volgden met als klap op de vuurpijl een grote bijdrage door de Provincie Gelderland. We hebben een kinderboerderij gebouwd met aparte hokken voor geiten, kippen en zelfs een duiventil. Een werkruimte en toilet, een keukentje zelfs. Wiel begeleide de bouw en zag erop toe dat alles volgens plan verliep. Op 2 oktober 2010 hielden we een opening voor heel Beek. Een feestelijke dag. Het leek erop dat heel Beek uitrukte. Samen met wethouder Leidy van der Aalst opende Wiel de vernieuwde weide.

Nog voordat we op zoek gingen naar vrijwilligers diende de ultieme vrijwilliger zich zelf aan: William Frank. Hij heeft tien jaar lang elke dag voor de weide gezorgd. William was trouw, maar niet gemakkelijk. Stelde hoge eisen aan zichzelf en anderen. De weide lag er altijd spik en span bij, maar er was er maar één bij wie hij steun zocht in zijn moeilijke dagen. En dat was bij jou en jouw hele lieve echtgenote Gerda. William kwam bijna dagelijks na zijn werk stoom afblazen. Hij kwam vaak mopperig binnen en ging meestal met een glimlach weer naar huis. Een kopje koffie, een praatje en bemoediging. Dat had hij nodig en dat gaven Wiel en Gerda.

Als collega bestuursleden vroegen Anneke en ik regelmatig aan Wiel of het zo wel kon. Het beroep op jullie beide was groot. Zonder jullie had William niet zo goed kunnen functioneren. Wiel loste ook nog eens de dagelijkse problemen op in de wei, was het aanspreekpunt voor de gemeente. Door zijn krachtige en volhardende optreden kwam de dierenweide in aanmerking voor structurele subsidie van de gemeente waarmee behoud van de weide financieel mogelijk was. Wiel er Gerda zijn warme mensen, en gezelligheid staat hoog in het vaandel. Alle vergaderingen hielden we bij jullie. Altijd gastvrij, altijd verse koffie, lekkers en even lief en leed delen. We delen veel meer met elkaar dan alleen de dierenweide. Jouw kleinkinderen en mijn kinderen komen veel bij elkaar over de vloer. We zaten in dezelfde politieke partij. En ook met Anneke deelde je veel meer dan alleen de weide. Jij was goed bevriend met haar man, Wiel Tonies. Jullie tennisten en zongen samen bij de Hofbrouwers, ook hier aanwezig. Het is ontzettend jammer dat Wiel Tonies hier niet meer bij kan zijn.

Toen William ziek werd zag Wiel naar hem en zijn echtgenote Toos om. Hij bracht hem naar het ziekenhuis en zocht hem regelmatig op. Wiel nam de honneurs in de weide waar en samen zochten we nieuwe mogelijkheden voor de dierenweide. Al een paar jaar onderhouden we de weide nu met vaste vrijwilligers en met Kalorama. Wat fijn dat Jos en Johan hier vandaag bij aanwezig zijn. En Alice Oosterhout, die hen altijd begeleidt. Jos en Johan zijn erg op Wiel gesteld. Het samenwerken met Kalorama gaat nu al jaren naar tevredenheid. We hebben best momenten gehad waarop de continuïteit van de dierenweide onder druk stond. Ik kreeg het dan soms te kwaad en dacht ‘misschien moeten we stoppen’. Maar Wiel zei dan: ik ben voorzitter van de stichting behoud dierenweide.

De weide betekent veel voor de gemeenschap. Het is groot genieten in al zijn groene eenvoud. Het is niet voor niets dat na het overlijden van William honderden mensen hun waardering voor hem uitten op de Facebook pagina van de dierenweide. Het deed zijn nabestaanden (en jou, en ons) goed.

Op dit moment hebben we een fijne groep van betrokken vrijwilligers die echt de schouders zetten onder de dierenweide. Bianca Creemers, ook hier aanwezig, trekt al een tijd intensief met jou op om de rol van voorzitter over te nemen. Hoe fijn, dat je na alles wat je hebt opgebouwd, iemand hebt kunnen vinden die met een groot hart voor de dieren samen met de vrijwilligers die hier vandaag ook zijn, het stokje overneemt. Je kunt met een gerust hart los laten. En wij weten dat we op jou altijd nog een beroep kunnen doen als dat nodig is.  

Wiel, je hebt groot gelijk gehad in het behoud van de groenstrook en het behoud van het kleine geluk dat het dierenweitje brengt. Voor zoveel mensen en al zo lang voor onze gemeenschap. Wij zijn jou daarvoor zeer dankbaar.  We laten je niet met lege handen gaan. We sturen je, samen met Gerda, op pad naar een heerlijk restaurant. Inclusief chauffeur! 

En dan tot slot. Wiel, je hebt mij afgelopen voorjaar, op Koningsdag, verteld dat je de tijd rijp vond om te stoppen met het voorzitterschap. Ik heb weemoed in je stem gehoord. Je zet hiermee ook een punt achter 50 jaar vrijwillige inzet voor de gemeenschap van Beek in allerlei rollen. En dat is heel bijzonder. Het is om die reden dat we ter gelegenheid van het afscheid van de dierenweide, ook daar stil bij willen staan. Dan snap je misschien ook een beetje waarom jullie hele familie hier is en al die andere bekenden….ik geef het woord aan onze burgemeester de heer Slinkman.