15 november 2023

Nijmeegse Kinderlintjes 2023

v.l.n.r presentator Klaas, Fiene, Haily, Nuray, Elynah, Evie en burgemeester Bruls.

Op woensdag 15 november reikte burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes 2023 uit aan jonge helden. Het is de achttiende keer dat de lintjes uitgereikt werden. Er zijn dit jaar 5 lintjes  uitgereikt. De lintjes werden achtereenvolgens uitgereikt aan Evie Boeijen, Hailey van Duinen, Fiene Roeling, Nuray  Tüm en Elynah Rincones. Een onafhankelijke jury bestaande uit kinderen en volwassenen bepaalde welke kinderen een lintje kregen. De uitreiking werd gepresenteerd door jeugdtv-presentator Klaas van Kruistum. De muzikale omlijsting was in handen van troubadour en liedjesmaker Ben Dirks .

Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassenen krijgen een onderscheiding van de koningin of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wèl op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje. De Kinderlintjes zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar die zich op eigen initiatief belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren en een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen. zie de foto’s

Evie Boeijen (8 jaar)

Evie gaat regelmatig met haar moeder mee naar het werk. Naar verpleeghuis Waterrijk in Hatert. Een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Haar komst betekent veel voor de bewoners. Ze danst, zingt en knutselt met de bewoners. Dit allemaal vanuit haar zelf. Ze vrolijkt de bewoners op met haar komst. De glimlach op de gezichten van de ouderen is zoveel waard. In haar vrije tijd vraagt ze aan haar moeder om weer naar Waterrijk te gaan. Gezien de tekorten in de zorg zijn momenten als het bezoek van Evie zo belangrijk. Met haar onbevangen vrolijkheid geeft zij op die momenten de grootste kwaliteit van leven aan de bewoners. Ze is een voorbeeld voor andere kinderen, familie en alle inwoners van Nijmegen.
De jury erkent dat het heel belangrijk is dat dit gebeurt. Als een kind een bezoek brengt kun je echt het verschil maken voor de bewoners. Dat ze dit in haar vrije tijd doet en vraagt of ze erheen mag, vinden de juryleden heel knap. Andere kinderen van 8 willen gewoon buiten spelen en zij kiest ervoor om dit te gaan doen.

Hailey van Duinen (9 jaar)

Hailey is tijdens het ziekteverloop van haar zusje Romy van grote waarde geweest voor haar ouders en haar zusje. Haar zusje Romy is behandeld voor leukemie (wat ze allemaal stommemie noemden) en is inmiddels gelukkig schoon verklaard. Hailey is enorm behulpzaam en sociaal en heeft sinds haar 6e veel betekend in het ziekteproces van haar zusje. Ze gaf haar ouders de ruimte om er veel voor Romy te kunnen zijn. Maar ook hielp ze altijd om Romy te overtuigen om al die vieze chemo’s in te nemen. Dat heeft er serieus aan bijgedragen dat Romy het nam. Ze pakte een tas voor haar zusje in als ze naar het ziekenhuis moest, hielp haar als ze misselijk was en stond haar bij tijdens bloedafnames.
De jury vindt het heel knap dat ze al vanaf haaf 6e zo behulpzaam is voor haar zusje. Mooi dat de band tussen de zussen zo goed is, dat je dit voor elkaar over hebt. Ze verdient het om in het zonnetje gezet te worden voor alles wat ze voor haar zieke zusje betekend heeft.

Fiene Roeling (7 jaar)

Fiene is bijzonder begaan met het leed in de wereld en wijkt daarin af van andere kinderen. Fiene heeft in februari een snoepwinkel gestart voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije en haalde daarmee 873 euro op. Alles op alles werd gezet om zo veel mogelijk geld te verzamelen. Vorig jaar deed ze dit met groot succes voor Oekraïne. Ze vroeg zelf (als destijds 6-jarige) aan haar ouders of ze opvang konden bieden aan Oekraïners, wat uiteindelijk ook gebeurde. Vervolgens vroeg Fiene zich af of ze nu de mensen in Afghanistan vergaten en doneerde direct haar hele spaarpot aan Afghanistan. Als Fiene een euro van iemand krijgt wordt deze overgemaakt naar bijvoorbeeld de kinderen in Jemen. Ze weet alles te vertellen tegen haar klas over Somalië en Syrië. Afgelopen zomer waren ze met het gezin in Israël en Jordanië. Ook nu zit Fiene weer voor de televisie gekluisterd om al het nieuws over Israël te volgen. Ze steekt de kinderen in haar klas hiermee aan, want ‘s maandags in het kringgesprek vertelt Fiene niet hoe haar weekend was, maar wat het nieuws uit de oorlogsgebieden is en hoe we moeten helpen. De onzelfzuchtigheid die ze al jaren laat zien, is heel bijzonder.
De jury vindt het heel bijzonder dat zij op haar jonge leeftijd al zo begaan. Ze heeft ook andere kinderen aangestoken met haar acties en is daardoor een voorbeeld voor velen.

Nuray Tüm (10 jaar)

Nuray is een grote steun voor haar zusje Suna. Suna is hulpbehoevend omdat ze afhankelijk is van insuline. Nuray heeft geleerd hoe ze dit bij haar zusje kan toedienen en omdat haar juffen dit nog spannend vinden doet Nuray dit nu als ze op school is. Hierdoor kan Suna ook gewoon naar school. Nuray helpt haar zusje ook ontzettend veel en dat ze dit nu al voor haar doet is echt heel erg knap.
De jury vindt het fantastisch dat haar zusje naar school kan omdat Nuray haar zo goed helpt. Ze is een voorbeeld voor haar docenten en ontzorgt hiermee ook haar ouders.

Elynah Rincones (11 jaar)

Elynah is geboren op Aruba en is op 9-jarige leeftijd naar Nederland geëmigreerd. Sinds Elynah in Nederland is aangekomen, heeft ze zich heel goed aangepast aan de taal en cultuur. Ze heeft een cursus leerlingmediator gevolgd en is nu leerlingmediator op haar basisschool. Ze mag door middel van dialoog probleempjes/conflicten proberen op te lossen tijdens de pauze en op het schoolplein. Op school helpt ze nieuwe leerlingen die geëmigreerd of geïmmigreerd zijn door ze bijvoorbeeld in de school de weg te wijzen, een luisterend oor zijn of met de les. Elynah heeft een heel groot hart en is op haar manier, op haar jonge leeftijd, een rolmodel voor andere kinderen die ook naar Nederland emigreren.
De jury vindt het heel fijn dat ze andere kinderen helpt die ook geëmigreerd zijn. Het cultuurverschil is groot en dat ze nu al zo goed kan meedoen en problemen en conflicten op haar school kan opknappen is knap. Ze is hiermee echt een voorbeeld voor anderen.