21 september 2023

Nieuwe vredeszuil onthuld op het terrein van het Vrijheidsmuseum Groesbeek.

De drie jonge medewerkers van het Vrijheidsmuseum onthulden de Vredespaal.

Donderdagmiddag is de nieuwe Vredeszuil onthuld op het terrein van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. De oude Vredeszuil met in 4 talen de tekst May Peace Prevail On Earth/ ‘ Moge vrede heersen op aarde’, stond sinds 2002 op het buitenterrein van het museum en was aan vervanging toe. De Werkgroep Vredesinitiatieven Gemeente Berg en Dal ( www.bergendalvoorvrede.nl ) had aangeboden om zorg te dragen voor een splinternieuwe Vredeszuil bij het Vrijheidsmuseum. Dat werd dus werkelijkheid op 21 september. Deze dag is in 1981 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. In Nederland zijn er in de week van 21 september in het kader van de Vredesweek van PAX overal in het land activiteiten om te werken aan het veelomvattende begrip vrede. Het plaatsen van een Vredeszuil of Peace Pole is na de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot een internationale beweging, met de eenvoudige boodschap May Peace Prevail On Earth. Een boodschap die in alle talen van de wereld begrepen wordt en in de herhaling tot mantra wordt. Naar schatting staan er nu in totaal meer dan 250.000 Vredeszuilen in alle landen van de wereld, in Nederland bijvoorbeeld ook voor het Vredespaleis in Den Haag en bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Voorafgaand aan de onthulling van de nieuwe Vredeszuil werd gesproken door Christa Anbeek, theologe en bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit. In een speciale voordracht hield ze haar pleidooi om te komen tot ‘gemeenschappen met een hart’. Dit in relatie tot het vredesthema. Thed Maas en Gerard de Boer van BoerenmaasJazz zorgden deze middag voor de muzikale omlijsting. zie de foto’s