15 september 2023

Scholieren herdenken 79 jaar Operatie Market Garden in Beek.

Wethouder Ria Barber spreekt de leerlingen toe tijdens de herdenking van Operatie Market Garden.

 

62 leerlingen van de Beekse basisschool de Biezenkamp en van de Euregio Schüle uit het Duitse Kranenburg,  hebben vrijdag 15 september deelgenomen aan de jaarlijkse herdenking van de Operatie Market Garden en de bevrijding van het gebied rond Nijmegen. Dit was dit jaar 79 jaar geleden.  De dag begon om 08.30 uur met een kennismaking gevolgd door een uitleg over de oorlog door Toon de Jong e.a.   Na het gezamenlijke programma in basisschool de Biezenkamp in Beek gingen de scholieren, onder begeleiding van Frans en  Frans, Pietje, Geert, Klaartje, Toon en de leerkrachten Emma, Sylvain, Eddie (Duits) en de andere Duitse leerkrachten naar de plek waar zich in 1944 de gevechten hadden afgespeeld op de Duivelsberg in Beek, waar ze uitleg kregen door leden van de Beekse Stichting Reünie Paratroopers over wat daar allemaal gebeurd was in die oorlogstijd (operatie Market Garden) en konden ze zelf de oude schuttersputjes bekijken. Na deze bijzondere excursie werd geluncht in pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg.  Na de lunch ging het hele gezelschap naar het monument tegenover het voormalige gemeentehuis in Beek, waar ze door  wethouder Ria Barber werden toegesproken en waar een de leerlingen Lucie, Sara, Ilse, Noor en Maxime hun verhalen over de oorlog voorlazen.  Na de  plechtigheid werden door de leerlingen bloemen op het monument gelegd. Op zondag 17 september is de officiële herdenking bij dit monument. zie de foto’s