16 augustus 2023

Indië herdenking in Stadhuis te Nijmegen.

Wethouder Alex ten Westeneind van de gemeente Berg en Dal legde een krans bij de Indië herdenking in Nijmegen.

Dinsdagavond 15 augustus vond  te Nijmegen de officiële Indië-herdenking plaats  van de Indische slachtoffers uit de perioden 1941-1945 en 1945-1949, georganiseerd door het Platform Indisch  Nijmegen en omgeving (PION). Een paar honderd mensen waren hierbij aanwezig, nog veel meer dan voorgaande jaren. Een deel van hen moest plaatst nemen in een naastgelegen zaal om het daar op afstand via een beeldscherm te volgen.  Op 15 augustus 1945 eindigde in Nederlands Indië officieel de WO II. Deze herdenking vond nu voor de achttiende keer plaats in de raadszaal van het Stadhuis van Nijmegen en werd o.a. bijgewoond door burgemeester Hubert Bruls  van Nijmegen, de burgemeesters of wethouders van Heumen,  Wijchen en Beuningen en wethouder Alex ten Westeneind van de gemeente Berg en Dal. Het thema was dit jaar “Roots en routes” . Onderzoeker Yvette Kopijn (Universiteit van Amsterdam) leidde de avond in en plaatste het thema in de historische en maatschappelijke context van toen en nu, daar en hier. Ze staat stil bij haar initiatief Tracing Your Roots (www.verhalenoverleven.org). De muzikale omlijsting werd verzorgd door het singer-songwriter trio Rob de Waal (frontman van de Rolero’s), Joop van Kesteren en Claudia van Trigt (van het duo Claudia y Manito). Kartini Slaats, Laura van den Vrijhoef, Oscar Ekkelboom en Timo Hübner vormen het nieuwe comité Indië-herdenking. Dit viertal heeft het stokje over  genomen van het vorige comité dat bestond uit Karen Portier, Gerda Lamers, Wim Hompe en Huub de Jonge. Steffie de Haan, Wendy de Haan en Laura van den Vrijhoef, deelnemers van Tracing Your Roots, vertelden over de zoektocht naar hun familiegeschiedenis, de gezamenlijke rootsreis die zij maakten naar Indonesië en de sporen van de oorlog die zij daarin tegenkwamen. De Nijmeegse familie Gentenaar-Sopacua, met Indisch-Molukse wortels, legden namens de verschillende generaties een generatiekrans. Kyra en Mena’ano vertelden wat dit voor hen betekende. Na de plechtigheid in de raadszaal werden op de binnenplaats, bij de Indië monumenten, kransen en bloemen gelegd, o.a. door wethouder Alex ten Westeneind van Berg en Dal, terwijl daar de Taptoe werd gespeeld door Henk Hubbers uit Ooij. De plechtigheid werd afgesloten met het gezamenlijk ten gehore brengen van het Wilhelmus. Aansluitend was er koffie en thee met spekkoek in de Schepenzaal van het stadhuis. zie de foto’s deel 1;  deel 2