15 juni 2023

Wyler-Lagewald viert weer kermis, al sinds 1558

De Sankt Johannes Bruderschaft Wyler-Lagewald viert op 23, 24, 25 en 26 juni weer kermis. En dat doen ze hier niet voor het eerst: de schutterij werd opgericht in 1558 dus in Wyler hebben ze al een paar honderd kermissen achter de rug. In de schutterstent op het parkeerterrein (Johannes Hopmann Platz, even voor de kerk) vindt op zaterdag 24 juni vanaf 20:00 uur een rockfestivalletje-op-de-grens plaats. Hier speelt dan de band Killjoy. De band, met roots in Wyler, bestaat 25 jaar en verzorgt deze avond een jubileumoptreden. Andere bands die op het podium zullen verschijnen zijn Not on the Flyer en One Trick Pony. De dag erop, zondag 25 juni, is er een H. Mis in de kerk van Wyler, die opgeluisterd wordt door het Ceciliakoor. Dit koor staat onder leiding van Theo Giesbers uit Groesbeek en heeft ook veel leden uit de gemeente Berg en Dal, uit de polder en uit Groesbeek. De mis begint om 12.15 uur. Aansluitend, zo rond 13.45 uur, wordt er gevendeld op het terrein voor de danstent en tegen 14.00 uur neemt het koning schieten een aanvang. DJ Hubert zal in de tent vanaf 16.30 uur de muziek verzorgen en om 18.00 uur wordt het nieuwe koningspaar ingehuldigd. Op maandag 26 juni arriveert het koningspaar met de schutterij om 19.00 uur in de danstent voor een vendelhulde en om 20.00 uur maken de schutterijen uit De Horst en Zyfflich hun opwachting. Idem Dito (Jan Kersten) verzorgt deze avond de muziek. Alle avonden is de toegang gratis. De Sankt Johannes Bruderschaft is groeiende. Momenteel zijn er 180 leden: doorgaans treden er 110 leden aan tijdens het koning schieten. De leden van de schutterij komen van oudsher van beide kanten van de grens om de simpele reden dat de grens er tijdens de oprichting in 1558 niet was. Anno 2023 ligt Wyler in Duitsland maar het even verderop liggende Lagewald is Nederlands. De taal is echter hetzelfde: het grensoverschrijdende Wylers plat. De wens een plesierige kermis verstaat iedereen. Wilt u een keer de honderden jaren oude tradities van de Wylerse kermis meemaken? U bent van harte welkom.