5 juni 2023

Russische tank weer terug bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

De Russische tank wordt onder toeziend oog van museumdirecteur Wiel Lenders op haar plek gezet.

De  Russische tank die vorig jaar zwaar werd beschadigd in Oekraïne staat weer op zijn ‘oude’ stek bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het oorlogstuig was twee weken lang uitgeleend aan debatcentrum “De Balie” in Amsterdam en was te zien op het Leidseplein. De tank is eigendom van het Nationaal Militair Museum Oekraïne, en werd maandagochtend met een grote kraan op het voorterrein van het Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan gehesen. In maart 2022 werd de Russische 44 ton zware T-72B-tank tank ingenomen door het Oekraïense leger nadat deze tijdens een Russische aanval op Kiev zwaar beschadigd raakte. Het is de bedoeling dat de tank nog zeker een half jaar te zien zal zijn bij het Vrijheidsmuseum. Het project van de tank expositie is mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen het Nationale Museum voor Militaire Geschiedenis van Oekraïne, het Berlin Story Bunker Museum in Berlijn en het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het is een waarschuwing tegen Poetins nietsontziende oorlog die een levensgrote bedreiging vormt voor het vrije en democratische Europa. Tegelijkertijd is het een oproep om Oekraïne te blijven steunen in haar strijd tegen de Russische invasie. Het museum ziet het tonen van de tank als een protest tegen de oorlog en steunbetuiging aan Oekraïne.  zie de foto’s