14 september 2022

Binnenkort: een ecologische pluktuin in Ooij

In 2023 opent “Gelukkige Groentes” een pluktuin in Ooij. Dit is een tuin waar je zelf ecologisch geteelde groentes kan oogsten bij de boer. In 2020 startte de eerste pluktuin in Malden, waar nu een tweede locatie bij komt. Op dit moment staan er suikerbieten op het perceel bij Ooijs Moois waar de nieuwe pluktuin komt. Deze gaan er in oktober af en dan start de aanleg van de pluktuin. Hiervoor gaan de initiatiefnemers – Sam Emons, Maarten Mulders en Jorian Damen – de samenwerking aan met stadsboer Jesse van Deelen, welke reeds werkt bij Ooijs Moois. In oktober gaan de eerste zaden en plantgoed al de grond in. Jesse van Deelen: “Vanaf mei 2023 kunnen de eerst ‘plukkers’ hun groentes komen oogsten.”
Groentes oogsten kan door een pluk abonnement af te sluiten. Hierbij betaal je een bedrag van €315,- waarvoor je van mei t/m december kan komen plukken. “Omgerekend betaal je een tientje per week per persoon. Maar nog belangrijker: je betaalt de eerlijke prijs voor groentes. In de supermarkt zie je namelijk niet hoeveel gif er is gespoten of hoeveel CO2 er is uitgestoten om de groentes te in de schappen te krijgen. Wij willen de voedselketen verduurzamen door lokaal te produceren, dichtbij de consument en met respect voor de natuur”, aldus de initiatiefnemers. In de pluktuin kan je straks bekende groentes vinden als de prei, bloemkool en aardappel maar ook onbekende gewassen zoals de tromboncino en de chioggia biet. Gedurende het seizoen zijn er meer dan 60 verschillende groentes en verse kruiden te oogsten. De reeds bestaande pluktuin in Malden is een groot succes: “We hebben plek voor 250 abonnementen, deze waren voordat de oogst in mei begon al uitverkocht. Op dit moment hebben we een wachtlijst met ruim 80 huishoudens. We zijn twee jaar geleden begonnen en zijn verrast dat het concept zo populair is.” Geïnteresseerden voor de pluktuin in Ooij kunnen zich aanmelden via de website www.ooij.gelukkigegroentes.nl. Zij zijn welkom voor een rondleiding en kunnen alvast kennismaken met de boeren. Voor meer informatie kan er ook gemaild worden naar ooij@gelukkigegroentes.nl.