16 september 2022

Reünie figuranten van “A Bridge too Far”

Zo’n 150 figuranten uit de film A Bridge Too Far hebben gisteravond, samen met andere belangstellenden in Infocentrum WO2 Nijmegen (in de Lindenberg) herinneringen opgehaald aan de opnames van deze klassieke oorlogsfilm, welke het verhaal vertelt van Market Garden en met name de slag om Arnhem. Het is dit jaar 45 jaar geleden dat de film voor het eerst te zien was.  De avond werd geleid door historicus Constant Hoogenbosch, filmdocent en eigenaar van het filmpers- en communicatiebureau Movie Machine.uit Millingen aan de Rijn. Hij ging van start met een lezing over deze film, welke het verhaal vertelt over de “operatie Market Garden”.  Ook acteur Peter Faber (captain Arie Bestebreurtje, die samen werkte met Ryan O’Neill) en productieassistente Reineke Kramer uit De Steegh waren erbij. Laatstgenoemde maakte samen met Cees Lange uit Leuth de zaal deelgenoot van hun ervaringen. Kramer noemde het “de mooiste werktijd in mijn leven”. De bijna 80 jarige Peter Faber vertelde op een vaak humoristische wijze zijn ervaringen in de film en zijn verdere carrière. Ook was er interactie met de bezoekers in de zaal, die natuurlijk eveneens hun nog steeds levendige herinneringen hadden. De opnames vonden plaats in Nijmegen en omgeving (ook op de Vlietberg in Ooij waar de oversteek gefilmd werd), Bronckhorst en Deventer. zie de foto’s (komen nog)