3 februari 2022

Nieuwe wisselexpositie in het Vrijheidsmuseum Groesbeek

Woensdag 2 februari opende het Vrijheidsmuseum in Groesbeek officieel haar nieuwe wisselexpositie ‘De Zwarte Driehoek. De geschiedenis van als ‘asociaal’ vervolgden 1933-1945’. De museum  conservator Rense Havinga presenteerde hier zijn onderzoek, het allereerste dat gedaan werd naar de circa 2.700 als ‘asociaal’ bestempelden in Nederland, en het bijbehorende boek dat hij schreef. Dr. Karlijn Roex, socioloog en schrijfster van het boek ‘In verwarde staat: kritiek op een politiek van normaliteit’ en Dr. Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus en publicist, waren ook aanwezig bij deze opening. Zij gaven allebei hun eigen visie op de nieuwe kennis die de tentoonstelling heeft voortgebracht en kregen de eerste exemplaren van het boek dat bij de tentoonstelling is gepubliceerd cadeau. Zij onthulden ook één van de topstukken van de expositie: de tekening ‘Die Last. Zu dem Problem ‘die Vergessenen’ van concentratiekampoverlevende met een zwarte driehoek, George Tauber.unk.  Thomas Ruffmann verleende muzikale medewerking met zijn viool. De expositie is te zien tm 2 oktober 2022. Lees hieronder verder

Als ‘asociaal’ in een concentratiekamp. Vervolging van de allerarmsten verteld in boek en tentoonstelling. Daklozen, sekswerkers, alleenstaande moeders, verslaafden, kruimeldieven en langdurig werklozen: dat is slechts een greep uit de zeer diverse groep mensen die van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal’ kregen en naar een concentratiekamp werden gedeporteerd. Hier waren ze herkenbaar aan een zwarte driehoek op hun kampkleding. Dit overkwam vele Duitsers, maar ook zo’n 2.700 Nederlanders. Deze vervolging was tot op heden nog nooit onderzocht. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek deed onderzoek en presenteert dit vanaf 27 januari 2022 in de tentoonstelling ‘De Zwarte Driehoek. De geschiedenis van als ‘asociaal’ vervolgden, 1933-1945’ en met een gelijknamig boek. 

De expositie vertelt het verhaal van de vervolging van de allerarmsten in Duitsland en Nederland in een brede context. Van de vroege eugenetica tot de gruwelen van de concentratiekampen en de lange naoorlogse strijd voor erkenning. Ook het sociaal beleid van Nederland op het gebied van ‘asociale gezinnen’ voor, na en tijdens de oorlog wordt onder de loep genomen. Arme gezinnen die als ‘asociaal’ beoordeeld werden kregen tijdens en ná de bezetting te maken met ‘heropvoeding’ in geïsoleerde kampen op het platteland. 

Het zijn indrukwekkende verhalen, die voor het grote publiek nagenoeg geheel onbekend zullen zijn. Wie heeft er bijvoorbeeld ooit gehoord van de Duitse Bedelaarsrazzia van 1933? Of de kinderconcentratiekampen Moringen en Uckermark? Wie weet er dat de Preventieve Politie in Brabant en Limburg jacht maakte op ‘bedelaars, landlopers, zwarthandelaren en ander gespuis’? Of wie kent het verhaal van de honderden arme Rotterdammers die direct ná de oorlog werden afgevoerd naar heropvoedingskampen? Persoonlijke verhalen en aangrijpende documenten en objecten worden aangevuld door illustraties van Rob Worst. In grote prenten met dramatische zwart-wit contrasten worden gebeurtenissen in beeld gebracht waarvan geen foto’s zijn. 

De maatschappelijke relevantie van dit thema voor de moderne maatschappij is nooit ver weg. Als rode draad door de expositie loopt het thema ‘woorden als wapens’. Aan de hand van historische voorbeelden leren bezoekers hoe woorden ook vandaag nog kunnen stigmatiseren, dehumaniseren en onmenselijke maatregelen kunnen verbloemen. 

‘De Zwarte Driehoek’ is meer dan zomaar een tentoonstelling. Door voor het eerst onderzoek te doen naar de vervolging van ‘asocialen’ in bezet Nederland, schreef het Vrijheidsmuseum het eerste hoofdstuk van een geschiedenis die meer dan 70 jaar lang nauwelijks verteld is. Door middel van een boekpublicatie bij de expositie wordt verzekerd dat dit verhaal ook na de expositie toegankelijk blijft voor publiek en voor de wetenschap. Het boek is vanaf 2 februari verkrijgbaar en wordt uitgegeven door Uitgeverij Van Gennep. Het is ook verkrijgbaar in de winkel van het Vrijheidsmuseum.

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 27 januari t/m 2 oktober 2022

Informatie: drs. Rense Havinga, conservator, via 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl

Website: www.vrijheidsmuseum.nl

Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Twitter: @nooit1verhaal

Instagram: /vrijheidsmuseum; LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum