26 januari 2022

4 FEBRUARI 2022 – WERELDKANKERDAG

 Foto: John Kraft, Debora als Amazone

Wereldkankerdag 2022. ‘Kanker raakt iedereen. Jou dus ook’. Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega’s en vrienden … Kortom, kanker raakt iedereen. Jou dus ook. Het Marikenhuis, inloophuis voor iedereen geraakt door kanker, neemt uiteraard dit jaar ook weer deel. Er is vrijdagmiddag 4 februari gelegenheid om bij ons binnen te lopen, tussen 13.00 en 16.00 uur. Gastvrouwen en gastheren zullen u gastvrij ontvangen, met een kop koffie of thee en iets lekkers erbij. U kunt een praatje maken, desgewenst hebben zij een luisterend oor voor wat u wilt vertellen, en ook met vragen kunt u bij hen terecht. De Creagroep zal een kleine demonstratie geven van een meditatie en een tekening, naast informatie over hun activiteiten. Verder kunt u rondkijken en ervaren wat het Marikenhuis allemaal nog meer te bieden heeft. En als u vertrekt, krijgt u een rode roos mee. Bovendien gaat deze middag de foto-expositie ‘Touched’, ‘Geraakt’ van start: mooi passend bij de thematiek van zowel deze dag als van het Marikenhuis. Het Marikenhuis ligt aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. (lees hieronder verder)

 

Geraakt (fototentoonstelling)

TOUCHED

‘We doen dit samen’, zei fotograaf John Kraft de dag nadat zijn vrouw Debora Heijne te horen had gekregen dat ze borstkanker had. Vervolgens stelde hij, bijna intuïtief, voor om het hele traject vast te leggen in beeld. ‘Het zal wel een behoorlijk zwaar traject worden…’.

John Kraft: ‘Ik besefte toen nog niet wat de meerwaarde van het fotograferen zou zijn voor zowel mij als voor Debora. Het niet alleen maar ondergaan van het medische behandeltraject maar daarin ook een creatieve rol vervullen, bleek voor ons allebei zeer positief uit te werken. De serie gaat voor mij over zelf de regie nemen, je overgeven, afscheid en omhelzen. Maar ook over de kracht van het maken!’
De intieme foto’s van het proces van John en Debora zijn inmiddels diverse malen getoond bij bijzondere projecten. En nu dan voor het eerst als een foto-expositie in het Marikenhuis. De foto’s laten zien dat het inzetten van creativiteit tijdens een zwaar medisch traject een absolute meerwaarde kan hebben. John: ‘Vaak hoorden we dat mensen soms makkelijker over hun eigen traject konden praten na het zien en delen van de foto’s’.

Acceptatie van het nieuwe lichaam en daar letterlijk beeld aan geven, naast natuurlijk de lol van het maken, spelen bij de serie ‘Touched’ een belangrijke rol. Naast de reportagebeelden tijdens het behandelproces heeft John diverse keren Amazone-achtige foto’s gemaakt met Debora als Amazone. John: ‘Deborah en ik vinden het een grote eer dat onze serie foto’s vanaf 3 februari wordt geëxposeerd in het Marikenhuis’.

Debora: ‘De Amazones, een strijdbaar en heldhaftig volk van alleen vrouwen, sneden volgens de mythe hun rechterborst af, zodat zij al paardrijdend beter pijl en boog konden hanteren. Ik was negen jaar toen mijn vader dit verhaal vertelde, dat maakte diepe indruk op me. Toen nog zonder het besef hoe dit verhaal mij later hielp om mijn nieuwe lichaam na een borstamputatie op een andere manier te bekijken. Ofwel: mezelf identificeren met stoere en heldhaftige vrouwen vind ik zo gek nog niet!’

Het Marikenhuis ligt aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. De titel van de foto-expositie – Touched (‘geraakt’) – past goed bij het Marikenhuis, inloophuis voor mensen geraakt door kanker.

 

www.marikenhuis.nl