20 januari 2022

Oudste inwoonster van Berg en Dal, mevrouw Ynema, overleden.

Ons bereikte het droevige bericht dat mevrouw Evie Ynema-van den Akker (bijna 105) uit Groesbeek is overleden. Ze was de oudste inwoner van de gemeente Berg en Dal. Ze was getrouwd met een politieman, die in 1975 afscheid nam als groepscommandant van de Rijkspolitie, verkeersgroep Nijmegen. Mevrouw Evie Ynema- van den Akker is op 17 maart 1917 in Ede geboren. Ze was de oudste uit een gezin met 9 kinderen. Ze woonde tot voor enkele jaren nog geheel zelfstandig in haar appartement aan de Meent te Groesbeek. In juli 1941 is ze getrouwd met de heer Hennie Ynema. Vanwege zijn werk bij de Rijkspolitie zijn ze in Lochem gaan wonen. Nog in de barre oorlogsjaren van daaruit verhuisd naar Apeldoorn, waar hun zoon en dochter geboren zijn. Vanwege het werk is het gezin Ynema in 1958 verhuisd naar Harderwijk en in 1964 naar Haaften. De heer Ynema werd in 1967 commandant van de Verkeersgroep van de Rijkspolitie te Nijmegen, en dus verhuisde het gezin weer. Nu naar de Knapheideweg in Groesbeek. In 1996 was de verhuizing van de Knapheideweg naar het appartement aan de Meent in Groesbeek. Daar is haar man in 2006 overleden. Tot 26 februari 2020 heeft Mevrouw Evie Ynema-van den Akker zelfstandig in het appartement kunnen blijven wonen. Na een val op die datum is ze opgenomen in het Herstelcentrum op Dekkerswald.  Na haar herstel is ze teruggegaan naar haar appartement aan de Meent. Het bleek al snel dat zelfstandig wonen niet meer mogelijk was. Ze is op doktersadvies teruggegaan naar het Herstelcentrum. Van daaruit is ze op 16 juli 2020 in de “de Eikenhorst” komen wonen. Afgelopen zondag 16 januari 2022 is ze daar overleden. De uitvaart vindt plaats in familiekring.