13 oktober 2021

Volle bak CDA “Tafel van 100”

De “Tafel van 100” in de Linde in Groesbeek.

Het CDA Berg en Dal kan met trots terugkijken op de eerste versie van ‘De tafel van 100’. Afgelopen dinsdagavond 12 oktober  werd die gehouden in De Linde te Groesbeek. Tien tafels met aan iedere tafel 10 mensen die werden voorgezeten door de wethouder, fractie- en bestuursleden. Opmerkelijk was dat het gelukt was om een tafel met jeugd rond de 20 jaar vol te krijgen die werd voorgezeten door de eveneens 20 jarige uit Heilig Landstichting afkomstige Josephine Hartmann. ’’Het was superleuk om weer terug te zijn in De Linde waar we met de school zoveel feesten hadden. Dat zo’n discotheek voor de gemeente behouden blijft en dat we hier omtrent  accommodaties, toerisme en toekomstplannen over mee mochten denken maakte het voor ons extra leuk’’ aldus een stralende 20 jarige Indy Geus. Er was door het CDA bewust ingezet om mensen uit te nodigen die géén directe politieke binding hebben en wilden meedenken over de toekomst van de gemeente Berg en Dal. Juist omdat het aantal aanmeldingen zo groot was heeft het CDA besloten een tweede kleinere versie van deze avond te organiseren. Lees hieronder verder. zie de foto’s 

Voor de pauze werden aan iedere tafel twee verschillende stellingen voorgelegd waar zij hun hoofd over konden breken. Na de pauze was er ruimte om een eigen stelling in te brengen.

De uitkomst van de avond was op sommige punten soms voorspelbaar, maar het aanwezige publiek gaf genoeg nieuwe inzichten hoe zij dachten over thema’s als wonen, werken en het verenigingsleven. Met een groot aantal ondernemers, agrariërs, horecabazen, supermarkteigenaren en burgers, die graag hun visie gaven, bleek vooral dat samenwerken en het blijven werken aan één gemeente met één toekomstvisie erg belangrijk blijft.   

Er werd door fractieleider Dave van Loon en wethouder Sylvia Fleuren teruggekeken op de behaalde succes in de afgelopen vier jaar, maar net zo goed werd door presentatrice Hannie de Jong de vraag aan hen gesteld waar zij van baalden wat juist de afgelopen vier jaar niet gelukt was. ‘’Ik kan het erg waarderen dat een politieke club ook hun kwetsbare kanten laat zien, en dat het geen groot politiek succesverhaal werd. De jeugd heeft de toekomst, zij denken niet in oude sentimenten en verrassend was dat zij veel flexibeler staan in thema’s als toerisme in buitengebieden, dat zij veelal graag willen blijven wonen in Berg en Dal en dat zij veel minder moeite hebben met thema’s als zonneparken en windmolens, tenzij die niet te groot zijn’’ volgens Nick Bakker. Een aangename inbreng was dat er een grote behoefte blijkt aan diverse hospices in de eigen gemeente. 

Ik schrok dat er een aantal mensen zich moest afmelden omdat de griep deze week enorm heeft toegeslagen. Bijkomend voordeel was dat er genoeg ruimte om een goed debat te hebben was. De deelnemers hadden het gevoel dat ze écht eens een keer zijn gehoord en iets hebben geleerd. Dat geluid was veelgehoord volgens Wilm Janssen.  

 

‘’Voor die mensen, voor de leden van onze club, én omdat we simpelweg ‘uitverkocht’ waren organiseren we binnenkort nog een avond. Eén tip nemen we wel heel serieus mee: we gingen zo op in de avond dat er geen ruimte meer was voor een borrel na afloop. Dat gaan we volgende keer anders doen’’ aldus een tevreden Wim Bakker.