26 februari 2021

Kraanvogels trekken over de Ooijpolder.

Deze week vlogen een groot aantal kraanvogels in noordelijke richting over de Ooijpolder. Dat werd opgemerkt door Paul Spierings, die woont in het voormalige NH kerkje in Ooij. Het lukte hem om er een aantal foto’s van te maken. Dit waren, zo vertelde hij,  de eerste van de 2 groepen kraanvogels. Deze groep draaide mooi 2 rondjes en pikte een thermiekbel op ter hoogte van de Koekoekskolk en de Kruisstraat in Ooij.  Daarbij maakten ze een prachtig trompettergeluid. Het zijn heel veel vogels tegelijk. Het gaat om honderden, soms wel duizenden vogels! Ze vliegen over Nederland naar het verre noorden. Dit is een fenomeen dat ons landje maar soms aandoet. Veel decennia hadden wij geen broedende kraanvogels hier. Nu wel! Als je de kraanvogel ziet, dat is een prachtige vogel. Daarom alleen al vormen al die dieren bij elkaar iets feeërieks. En de kraanvogel is – als je het over vogels hebt – een van de mooiste die je kunt zien vliegen!”, aldus een boswachter uit Brabant.