21 september 2019

Herdenking verovering Waalbrug NIjmegen.

Herdenking Market Garden bij de Oversteek

De officiële herdenking van de verovering van de Waalbrug bij Nijmegen door de Amerikaanse 82nd Airborne Division in 1944 vond vrijdagmiddag 20 september plaats bij het monument bij de Oversteek in Lent/Oosterhout. Dat gebeurde in aanwezigheid van enkele hoogbejaarde veteranen, waarvan er twee (John Coates en Hugh Wallis) ter plaatse werden onderscheiden met het oranje lint (orange lanyard). Verder waren er veteranen uit de diverse geallieerde landen. Kinderen van de basisschool de Oversteek, die het monument onderhouden, waren aanwezig en een deel van hen mocht samen met de hoogwaardigheidsbekleders de vlaggen hijsen.  Ook de  generaal van dit legeronderdeel, James J. Mingus, en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, alsmede burgemeester Hubert Bruls en diverse volksvertegenwoordigers uit de omringende gemeenten waren bij de ceremonie aanwezig. Maar ook diverse leden van de geallieerde legeronderdelen, alsmede de dochter van generaal James Gavin en haar zoon. Tegelijk met de herdenking speelden re-enactors van de Pontoon Group 40-45 de heldhaftige oversteek na. Militairen staken destijds in canvas boten de Waal over om de brug via de overzijde te bereiken. zie de foto’s deel 1;  deel 2