17 september 2019

Zalmpodium De streken van Rembrandt door Twee violen en een bas.

Op zondag 15 september was er een optreden van Twee violen en een bas getiteld De streken van Rembrandt in het Zalmkerkje in Millingen aan de Rijn. Het trio bestaat uit Jos Koning, Willem Raadsveld (bas) en Niki Jansen. Hun nieuwste productie ging zondag in première. Met de start van het 6e seizoen wilde men speciale aandacht schenken aan het feit dat het 350 jaar geleden is dat Rembrandt van Rijn is overleden. Hij is slechts 63 jaar geworden. Hoe werkte hij? Welke beroemde tijdgenoten kwam hij tegen? Hoe zag Amsterdam er toen uit en vooral: naar welke muziek luisterden de mensen? In Rembrandts verlaten atelier kijken Twee violen en een bas terug op het leven van de schilder. Ze doen dat met muziek, liederen, verhalen en schilderijen uit zijn tijd en zijn wereld. De drie zingen en spelen het repertoire van de Leidse schutterijfeesten, de Amsterdamse muziekherbergen, markten en stegen van de 17e eeuw. En daarbij alle verhalen die langs Rembrandts schilderijen voeren: over de Spaanse soldaten die Leiden belegerden, over zijn bepaald niet kunstzinnige ouders, zijn drie liefdes en zijn omgang met zijn leerlingen en klanten. Foto: Erik Hell.