15 februari 2019

Slachtoffers bombardement Nijmegen in beeld

De mobiele Billboards in Nijmegen


Op 22 februari 1944 werd het centrum van Nijmegen getroffen door een vreselijk bombardement. Bijna achthonderd doden, duizenden gewonden en een grotendeels verwoeste stad was de trieste balans. Het bombardement op Nijmegen door Amerikaanse vliegtuigen is één van de drie grootste rampen van Nederland in de twintigste eeuw. Vijfenzeventig jaar later brengen we de slachtoffers van het bombardement in beeld op Plein 1944: een plein dat voor altijd verbonden is met die dramatische dag in 1944. Op mobiele billboards, zogeheten trotters, staan de namen en afbeeldingen van de 776 slachtoffers van het bombardement.
Wethouder Noël Vergunst van cultuur onthulde vrijdagmorgen het eerste bord. De fototentoonstelling is op het plein te zien tot 1 maart 2019. 776 namen en foto’s bij elkaar op Plein 1944. De slachtoffers van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Het is dit jaar vijfenzeventig jaar geleden dat de stad werd getroffen door deze tragedie. We staan stil bij het menselijk leed dat dit bombardement heeft veroorzaakt in onze stad. zie de foto’s

Dit jaar zijn er extra activiteiten rondom de herdenking van het bombardement. Zo is er op donderdagavond de Brandgrens die eenmalig tot leven komt en op vrijdag is de officiële herdenking in de St Stevenskerk en bij monument De Schommel. Maar ook in de Bibliotheek Gelderland Zuid, Regionaal Archief Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Dekker v.d. Vegt boekverkopers en LUX Nijmegen kun je meer te weten komen over Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog

Kijk op nijmegen.nl/herdenkt voor meer informatie.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds