5 februari 2019

SV0 – VVLK 5 -1

Polderderby SVO-VVLK

Tekst Bart Willems (voorzitter SVO) Zondag 3 februari was het alweer tijd voor de 2e editie van de polderderby in dit seizoen. Deze broederstrijd tussen SVO en VVLK staat doorgaans symbool voor veel spanning en trekt vanuit beide dorpen altijd veel belangstelling. De afgelopen dagen was het onduidelijk of de wedstrijd wel door zou kunnen gaan.  Vrijdag lag er nog sneeuw op de velden en leek het schier onmogelijk om te kunnen voetballen op zondag. De sneeuw trok echter snel weg, maar ook op zaterdag leek het maar niet droog te worden. Toen bij de veldkeuring op zondag bleek dat het veld zich wonderwel prima gehouden had, was er sprake van een klein wondertje. Alhoewel, Aard en Willy zijn bijna dagelijks bezig met de velden en hun goede werk betaald zich op dit soort momenten dubbel en dwars uit. En zou kon trainer Bas Hendriks zich op gaan maken voor de laatste polderderby. In zijn 14e wedstrijd tegen VVLK kon hij beschikken over een nagenoeg fitte groep. Alleen Cas Ubbink moest deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan vanwege enkelklachten. Omdat zeker het spel vlak voor de winterstop van een prima niveau was, lag het voor de hand dat Bas met dezelfde mensen aantrad als in de laatste wedstrijden van 2018. Dick Braam maakte de foto’s. Zie de foto’s

Ofschoon er ruim voldoende, voornamelijk Ooijse mensen de weg naar de Kempkes hadden weten te vinden, was het helaas toch minder druk dan bij andere edities. Het vertrouwen in een goed resultaat aan Leuthse kant was vooraf klaarblijkelijk al niet heel groot want op deze mooi winterse zondag hadden minder Leuthenaren de moeite genomen om deze wedstrijd te komen aanschouwen. SVO begon superieur aan de wedstrijd. Vanaf minuut 1 werd VVLK opgejaagd en werden de Ooijse voorwaartsen veelvuldig gezocht. Dat leidde eigenlijk direct tot erg grote kansen. In de 2e minuut werd spits Maikel van de Bergh met een bekeken dieptepass 1 op 1 gezet met de Leuthse keeper. Hij wist hem met een bekeken schuiver te passeren (1-0). In de 10 minuten die volgde, kreeg SVO maar liefst 5 levensgrote kansen om de score verder op te voeren. Achtereenvolgens wisten Maikel (3x), Guido Bex en Mustafa Gungor het net niet te vinden. In deze fase kreeg VVLK totaal geen grip op het frivole Ooijse aanvalsspel en leek het wachten op meer Ooijse doelpunten. In de 12e minuut werd de voorsprong dan ook verdubbeld. Maikel ontsnapte aan de buitenspelval, of dat was in ieder geval de interpretatie van scheidsrechter Mulder en kon alleen op de VVLK goalie af. Hij rondde beheerst af en tekende voor de 2-0. In de 18e minuut viel het mooiste doelpunt van de middag. De opnieuw sterk spelende Ivo Pott wist met een bekeken pass Mustafa te bereiken. Met een bekeken lob rondde hij op prachtige wijze de 3-0 af. En daarmee was de derby eigenlijk in een vroeg stadium al beslist. De Ooijse honger naar meer doelpunten was nog nimmer gestild en het Leuthse doel bleef nadrukkelijk onder vuur liggen. Dat resulteerde in nog eens 2 opgelegde kansen van Maikel maar waar veel Leuthse spelers gisteren opzichtig door het ijs zakte, was het keeper Luke Harrison van SVO/VVLK 017 die de schade met een aantal prima reddingen nog enigszins wist te beperken. Toch moest ook hij zich nog een keer gewonnen geven in de 1e helft. In de 39e minuut was het andermaal de rappe Maikel van de Bergh die door de Leuthse verdediging heen gleed en met een bekeken schuiver de lange hoek op zocht (4-0). Vlak voor rust wist VVLK zowaar de eerste kans te creëren. Het schot van Jasper Vierboom miste echter ruim het doel. De 4-0 ruststand was natuurlijk een ongekende weelde voor de thuisploeg, maar met nog wat meer scherpte had een score van 7 of 8-0 ook zomaar gekund.

Trainer Bas Hendriks zal in de rust er zeker op gehamerd hebben om op deze wijze door te gaan. Zijn collega aan Leuthse zijde Wilfried van Eck besloot vooral aan ‘damage control’ te gaan doen. Laatst genoemde slaagde beter in zijn doel voor de 2e helft. SVO bleef voetballend de betere van de 2 maar omdat VVLK vanuit een gesloten verdediging ging spelen en het heilige moeten bij de thuisploeg er ook wel een beetje vanaf was, kwam de wedstrijd in een wat meer evenwicht. Dat resulteerde zelfs in een tegendoelpunt. In de 49e minuut wist Naud Eggermont keeper Frank Klomberg, die tot dan toe nog maar zelden in het verhaal was voorgekomen, te verschalken. Een minuutje later had de marge al weer op 4 doelpunten kunnen komen, ware het niet dat het afstandsschot van Guido de lat teisterde. In het vervolg van de wedstrijd kregen beide ploegen nog kansen op doelpunten al gebied de eerlijkheid te zeggen dat de grootste mogelijkheden wellicht voor de Leuthse ploeg waren. Keeper Klomberg vond 1 tegendoelpunt echter wel welletjes en zorgde met een aantal goede reddingen dat er geen Leuthse hoop op een Houdini act kon ontstaan. Maar ook SVO kreeg nog mogelijkheden genoeg om de score nog verder op te voeren. In de 80ste minuut kreeg aanvoerder Kadeem Schel vanaf de stip de gelegenheid om de score naar 5-1 te tillen. Mustafa werd in de 16 onreglementair tot stilstand gebracht. Naast een penalty betekende dit ook de 2e gele kaart voor VVLK-er Jorrit Keukens. Kadeem wist de strafschop feilloos achter keeper Harrison te trappen en maakte dat SVO ook in de 2e helft op het scorebord kwam te staan. In het restant van de wedstrijd gebeurde er niet zoveel. Het was iets voor half 5 toen scheidsrechter Mulder voor het laatst op zijn fluit blies.

SVO speelde een bij vlagen geweldige eerste helft en liet VVLK alle hoeken van het veld zien. Dat is uiteraard de verdienste van de thuisploeg, al viel de tegenwerking vanuit Leuthse kant ook bitter zwaar tegen. Door het scoreverloop is er nooit sprake geweest van een spannende derby. In de 2e helft toonde de Leuthse ploeg zich de opponent zoals we die kennen uit eerdere edities maar toen was het verschil al gemaakt. Evengoed hele dikke complimenten voor de wijze waarop SVO deze wedstrijd heeft aangepakt. Het speelde vanaf minuut 1 om te winnen en dat betaalde zich op grootse wijze uit. En zo werd de laatste derby van Bas Hendriks er eentje om in te lijsten. En ook een overwinning die zijn uitwerking in de rangschikking niet gemist heeft. Inmiddels staat de Ooijse ploeg op een 6e plek en door het terugtrekken van DVE-Trajanus uit de competitie, komen de nummers 4 en 5 ook al weer binnen handbereik. Kortom; als we deze vorm vast kunnen houden, wie weet wat er dan nog mogelijk is in het restant van de competitie.