4 december 2018

Filmvoorstelling Iran, voorheen Perzië in de Mallemolen te Groesbeek

Zondag 16 december wordt er weer een filmvoorstelling gehouden in het cultureel centrum de Mallemolen. Filmmaker J. Driessen neemt u deze keer mee naar Iran, voorheen Perzië. We starten in de hoofdstad Teheran en gaan naar de paleizen van voormalige Sjah  Resa Pahlavi. Vervolgens naar het Golestan Paleis. Hier staat een kopie van de vermaarde Pauwentroon. Daarna gaan we naar de grote Bazaar Bozorg. We bezoeken ook de immense begraafplaats waar 200. 000 soldaten graven zijn die gesneuveld zijn in de grote oorlog met Irak.  De stad Jazd, 5000 jaar oud, is de heetste van het land. Het is er 40 tot 50 graden Celsius. Hier staat de Jam-e-Moskee, een voorbeeld van Perzische architectuur. Floortje Dessing vertelde “Een bezoek aan de woestijn stad Yazd is een sprookjesachtige belevenis voor elke toerist”. Yazd is, bezien vanuit architectonisch oogpunt, een unieke stad. Veel prachtige gebouwen zijn zo gebouwd dat ze de barre woestijnomstandigheden hebben kunnen weerstaan”. Al slenterend door de smalle steegjes komen we bij een badhuis “Haman”, waar ook een restaurantje is. Hier zit je niet op een stoel, maar op een Takht, een soort sofa.

 

Ten slotte gaan we naar de stad Isfahan, de culturele hoofdstad van Perzië. De stad heeft een monumentale architectuur. De film besluit met een bezoek aan de mooi verlichtte bazaar. Daarna maken we een wandeling over het feeëriek verlichte Meidan Emam plein met leuke terrasje waar mensen flaneren en genieten van de avondrust.

Aanvang van de filmvoorstelling is om 11.00 uur, de toegangsprijs bedraagt € 2,00 incl. een kopje koffie/thee. Meer informatie vind je op: www.mallemolengroesbeek.nl