23 november 2018

Brandpreventieavond in dorpshuis de Sprong te Ooij

Woensdagavond hielden Wiljan Gerritzen en Gijs Gommers van de Brandweer Gelderland-Zuid een brandweer preventieavond in dorpshuis de Sprong te Ooij. Het onderwerp was brandveiligheid. Aan alle bewoners van het dorp Ooij was een persoonlijke uitnodiging (op adres) gestuurd waarin ze werden uitgenodigd om naar deze inloopavond te komen. En “dat werkte goed”. 13 personen hadden de moeite genomen om naar de Sprong te komen om de verhalen van beide brandweermannen aan te horen. De brandweerlieden hadden een duidelijk verhaal over brandveiligheid en de bezoekers waren dan ook erg geinteresseerd en tevreden met de voorlichting. Andere dorpen komen nog aan de beurt. Berg en Dal hebben het intussen 22 november gehad ( 9 belangstellenden) en Leuth krijgt de inloopavond op dinsdag 27 november in het Kulturhus. Aanvang 19.30 uur. Zeker de moeite waard om te komen. Veel informatie is te vinden op de website www.brandweer.nl/wonenwww.brandweer.nl/gelderlandzuid
Algemene brandveiligheidstips voor thuis;

Tips;
• Zorg dat de Electra kast is opgeruimd en dat bij de schakelaars staat voor welke elektriciteitsgroep ze zijn. Zo kan je bij een calamiteit snel de juiste schakelaar omzetten.
• Sluit bij het verlaten van de woning de binnendeuren. Zo voorkomt u dat de rook/brand zich snel kan verspreiden naar een andere ruimte.
• Vlam in de pan; Deksel op de pan, schakel warmtebron uit, zet afzuigkap uit en laat de pan afkoelen. Ga niet lopen met de pan!
• Zorg voor werkende rookmelders, vooral in de hal/gang van uw woning. Test maandelijks uw rookmelder. Zo weet u dat de rookmelder nog werkt en voldoende (batterij)spanning heeft.
• Leg of hang de sleutel in de nabijheid van uw voordeur zodat u veilig en snel uw huis kunt verlaten bij een calamiteit en bel pas als u buiten bent naar 112.
• Plaats een CO melder in de nabijheid van uw C.V. installatie. Indien zich CO ophoopt in uw woning wordt u snel gealarmeerd.
• Maak een vluchtplan. Bespreek met uw eventuele huisgenoten hoe u het snelst en het veiligst kunt vluchten.
• Kunt u door de rook of de brand uw woning niet meer veilig verlaten? Sluit dan de voordeur, leg een natte handdoek tegen de deur zodat de rook er niet onderdoor kan en bel naar 112 om te vertellen dat u nog binnen bent en niet kunt vluchten. Trek de aandacht van de brandweer vanaf uw balkon of via een open raam. In uw woning bent u met gesloten deuren altijd nog enige tijd beschermd tegen de brand en de rook.

Meer informatie over brandveiligheid; www.brandweer.nl/gelderlandzuid.