22 november 2018

Uitreiking Kinderlintjes 2018

Op woensdag 21 november 2018 reikte burgemeester Hubert Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes uit in de raadszaal van het Stadhuis te Nijmegen. Dit gebeurt vanaf 10.00 uur in het stadhuis. Het was de dertiende keer dat de lintjes uitgereikt worden. Er waren dit jaar 7 lintjes. De kinderen werden op deze feestelijke ochtend ontvangen door KRO-NCRV presentator Klaas van Kruistum. Dit was de eerste keer dat dit niet door presentator Jochem van Gelder gedaan werd. Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassenen krijgen een onderscheiding van de koningin of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wèl op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje. De Kinderlintjes zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die zich op eigen initiatief belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren en een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen. De jury die dit jaar bepaalde welke kinderen een lintje kregen bestaat uit: Jim Willems – Lid kinderraad Nijmegen,  Chayenna Wefer – Kinderheld van 2017 ,Jarno Koster – Winnaar sportprijs 2017 (zwemt bij Aqua Novio ’94), Darja Tacken – Jongste Nijmeegse Vierdaagseloopster 2018, Rhea Elise Khoeblal – Nijmegenaar van het jaar 2017

Mahlik van der Werf (7 jaar)

Mahlik vindt al van kleins af aan blikjes, zakjes en ander afval dat op straat of in de bosjes ligt. Hij zegt dan: ‘een gekke plek om neer te leggen mama’. Inmiddels vraagt Mahlik met grote regelmaat na school aan zijn moeder of hij plastic mag rapen. Met de antieke afvalknijper van zijn overgrootvader en een plastic heroes zak gaat hij op pad om het zwerfafval op te ruimen. Zonder oordeel naar de ander, met een opgeruimd humeur zorgt hij zo voor een opgeruimd stukje wijk. De vanzelfsprekendheid en positiviteit waarmee hij dit doet is aanstekelijk. Deze kleine vriend verdient een lintje.

Arsema Amanuel (13 jaar)

Arsema is het oudste kind in een gezin uit Eritrea. Sinds september 2015 is het gezin in Nederland. Arsema heeft een jaar in de schakelklas op basisschool de Bloemberg gezeten en kan al goed Nederlands spreken. Ze regelt alles voor het gezin, omdat beide ouders de Nederlandse taal nog niet goed kunnen spreken. Arsema is bij alle gesprekken op school om te tolken en heeft het voor elkaar gekregen dat zij, haar broertje en ook haar zusje zwemles kunnen volgen via Stichting Leergeld. Arsema regelt ook het schoolgeld, het schoolreisgeld en het kampgeld via Stichting Leergeld. Arsema is erg sociaal en gemotiveerd.

Jits Agema (11 jaar)

Jits heeft het gepresteerd om van januari t/m juli 2018 mee te dansen in de musical ‘On Your Feet’ in Utrecht, aangenomen te worden op de vooropleiding van de dansacademie in Arnhem en ook nog over te gaan op school in Nijmegen. Dit is bijzonder en knap omdat Jits geen geluk heeft met zijn gezondheid. Hierdoor moet Jits regelmatig naar een arts of ziekenhuis. Jits is net begonnen op de dansschool en is een enorme doorzetter. Dat hij dit alles doet en volhoudt is indrukwekkend knap.

Friso van Dijk (10 jaar)

Friso is 2,5 jaar bezig geweest om het voetbalveldje met stenen, kuilen en zand aan de Palembangstraat te veranderen in een kunstgrasveldje. Hij heeft de gemeente hiervoor een brief geschreven en heeft 2 jaar lang met hulp van buurtkinderen en ouders handtekeningen opgehaald. Friso heeft op een buurtvergadering voor het sportveld een pleidooi gegeven. Door zijn doorzettingsvermogen komt er in plaats van het moeilijk te onderhouden sportveldje aan de Palembangstraat een mooie sportplek. Zijn wens is nu om met alle kinderen uit de buurt te gaan sporten op het veld. Zijn doorzettingsvermogen mag beloond worden.

 

Sander de Vries (9 jaar)

Sander heeft op vakantie een kind van 3 uit een sloot gered. Het gezin stond afgelopen zomer aan een visvijver op een camping in Frankrijk. Een kindje van 3 jaar is toen met een loopfiets in een slootje nabij de visvijver terecht gekomen. Sander heeft dit gezien en is om hulp gaan roepen. Hierdoor trok hij de aandacht van een man die zijn hond aan het uitlaten was. Samen hebben ze het kindje uit de modderige sloot getrokken. Een echte heldendaad, zei iedereen. Sander zelf vond het maar gewoon. Ook heeft Sander als 9-jarige in 1500 meter open water gezwommen voor kankeronderzoek (Swimtofightcancer). Dit is bijzonder voor zijn leeftijd. Normaal mag je meedoen vanaf 10 jaar en zwem je 500 meter.

Jernilius Martina (6 jaar)

Jernilius is rolstoeltennisser bij TV Rapiditas en is dit jaar verkozen tot Uniek Sporttalent 2018. Jernilius is een groot voorbeeld en inspiratiebron voor andere kinderen met een beperking. Hij laat zien wat sport voor een kind met een beperking kan betekenen. Jernilius is een sportieve, gedreven jongen van 6 jaar oud. Hij is een actief racerunner, zwemmer en rolstoeltennisser. Vanaf de geboorte heeft Jernilius een verkort been, waardoor hij voor een van zijn passies tennis gebonden is aan een rolstoel. Inmiddels versterkt hij het rolstoeltennis team van TV Rapiditas in Nijmegen. Hij heeft enorm veel gevoel en talent voor rolstoeltennis. Jernilius heeft vooral veel plezier in het sporten en geniet van ieder moment en wordt met de dag meer zelfstandig en zelfredzaam. Dit maakt dat zijn zelfvertrouwen groeit, niet alleen op de baan, maar ook in het dagelijks leven. Een voorbeeld voor anderen en een hele knappe prestatie!

Tess Venzelaar (7 jaar)

Tess is erg begaan met zieke kinderen en mensen. Ze heeft de afgelopen jaren verschillende keren sponsorgeld opgehaald voor verschillende doelen. Zo heeft Tess geld opgehaald voor de kinderafdeling van het Catharina Wilhelmina Ziekenhuis , twee keer voor het Amalia Kinderziekenhuis en een bedrag van 390 euro voor de KinderLoop van SamenLoop voor Hoop voor het KWF. Tess geeft aan dat ze het fijn vindt om iets te doen voor de kinderen die ziek zijn en daardoor niet zoveel leuke dingen kunnen doen. Voor een meisje van 7 is dat uitzonderlijk en een voorbeeld voor anderen!

Kinderlintjes

Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassenen krijgen een onderscheiding van de koningin of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wèl op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje. De Kinderlintjes zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die zich op eigen initiatief belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren en een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen. De jury die dit jaar bepaalde welke kinderen een lintje kregen bestaat uit: 

 

Jim Willems – Lid kinderraad Nijmegen

Chayenna Wefer – Kinderheld van 2017 

Jarno Koster – Winnaar sportprijs 2017 (zwemt bij Aqua Novio ’94)

Darja Tacken – Jongste Nijmeegse Vierdaagseloopster 2018

Rhea Elise Khoeblal – Nijmegenaar van het jaar 2017