22 februari 2018

Herdenking bombardement van Nijmegen

Op donderdag 22 februari vond voor de 74e keer de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen plaats. De herdenkingsplechtigheden vonden plaats in de Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat en bij het monument “De Schommel” aan het Raadhuishof. Na afloop van de kerkdienst liep het hele gezelschap naar de Schommel. Sprekers hier waren , Burgemeester Bruls, de nieuwe  Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, die ooit in Groningen geboren werd en Jeroen van Zuylen van Stichting “In Paradisum” las een fragment uit het dagboek van Ida van Marwijk. Daarnaast droegen twee leerlingen van het Montessori onderwijs gedichten voor. Om exact 13.28 uur luidden de kerkklokken van Nijmegen en werd twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend werden er, met assistentie van de leerlingen van het Montessori-onderwijs  kransen gelegd door burgemeester Bruls, ambassadeur Peter Hoekstra en de burgemeesters uit de omliggende gemeenten. Na afloop was er een samenzijn in de hal van het stadhuis. Het was koud maar net zo’n stralende hemel als tijdens het bombardement. Daarom werden er ter plaatse dekens tegen de kou uitgedeeld. zie de foto’s

 

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. Gelijktijdig met de herdenking bij de Schommel was er om 13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de Begraafplaats Daalseweg. Hier liggen veel slachtoffers van het bombardement begraven. Na afloop was hier een informele ontvangst in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79 .  De herdenking van het bombardement van Nijmegen, vandaag precies 74 jaar geleden, werd bijgewoond door Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Hoekstra trad in januari dit jaar aan. Bij De Schommel, het monument voor de 800 dodelijke slachtoffers die vielen op 22 februari 1944, hield hij naar eigen zeggen zijn eerste openbare toespraak als ambassadeur.