25 september 2017

Herdenking bij de Oversteek in Nijmegen

Op de plek waar de stadsbrug in Nijmegen ligt, vond in september 1944 de heldhaftige oversteek van de geallieerden plaats, in het kader van Operatie Market Garden. Deze oversteek leidde tot de bevrijding van Nijmegen op 20 september 1944. Als eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen is de naam van de brug ´De Oversteek´. Niet alleen de naam van de brug herinnert aan de heldhaftige oversteek van de Amerikanen. De brug heeft ook lichtkunstwerk gekregen dat hiernaar verwijst. Het lichtkunstwerk maakt gebruik van 48 paar lantaarnpalen op de brug. Deze lantaarnpalen staan symbool voor de 48 personen die de dood vonden bij de militaire actie. Het kunstwerk laat iedere avond, bij het invallen van de schemering, de lantaarnpalen van zuid naar noord, paar voor paar aangaan, in het tempo van een trage pas. Zo wordt de oversteek elke dag symbolisch herhaald
Ook het Waalmonument op de Oosterhoutsedijk herinnert aan de Waaloversteek van 20 september 1944. Het monument is tijdens de bouw tijdelijk verwijderd en gerestaureerd. In de zomer van 2014 is het teruggeplaatst. Ieder jaar op 20 september vindt hier de officiële herdenking plaats van de Waaloversteek. Ook dit jaar weer onder grote belangstelling met o.a. burgemeester Bruls, leerlingen van  basisschool de Oversteek, die het monument al jaren onderhouden en veteranen. Frans Bootsma maakte de foto’s. zie de foto’s.