29 juni 2017

Ondertekening van de Safetydeal door wethouder Alex ten Westeneind

De leerlingen van groep 8 van basisschool Breedeweg hebben donderdagmiddag les gehad over het gebruik van mobieltjes in het verkeer.  Daarbij was wethouder Alex ten Westeneind van de gemeente Berg en Dal aanwezig die tevens, samen met de leerlingen een “Safetydeal” met afspraken ondertekende. De les ging over de gevaren van het gebruik van de telefoon op de fiets.  De wethouder haalde wat voorbeelden aan van waar het in het verleden fout is gegaan aan en riep de kinderen op bewust te zijn van de gevaren. “Veiligheid doen we samen. Ben je bewust van de gevaren en ga er goed mee om. Ik hoop dat jullie veel aan deze les hebben gehad”, zei hij na afloop. Het is verleidelijk om even te kijken welk appje er zojuist binnen is gekomen, of toch maar een ander muzieknummer op te zetten. Het gebruik van een mobiel op de fiets is bij wet (nog) niet verboden, maar toch gebeuren er genoeg ongelukken. De politie kan bij gevaarlijke situaties alsnog een bekeuring uitdelen. De kinderen gaven donderdagmiddag zelf ook wat voorbeelden van onveilige situaties die zij zelf in het verkeer hebben meegemaakt. Tegen het einde van de les konden kinderen uit meerdere maatregelen om de risico’s te beperken de voor hun belangrijkste 4 kiezen. Het uitzetten van het geluid kreeg de meeste stemmen. De overige drie zijn het gebruik van de app Fietsmodus, één oortje in doen in plaats van twee en het gebruik van een playlist terwijl de mobiel in de tas blijft. Deze vier afspraken zijn op een zogeheten “Safetydeal” gezet en zowel door de wethouder als door de kinderen ondertekend. De voorlichting werd gegeven door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het motto van de les was “aandacht op de weg”. Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval! Een op de vijf fietsongevallen waarbij een jongere tussen de 11 en 17 jaar is betrokken wordt veroorzaakt door smartphonegebruik. De foto is gemaakt door Remco Wildeman, van DeGroesbeek.