19 mei 2017

Moestuin bij basisschool de Sieppe in Groesbeek

Sinds februari 2014 gaan de kinderen van groep 7 (obs De Sieppe) 1 x per week naar de moestuin. Ieder kind heeft zijn of haar eigen stukje grond (2 x 1 meter) en er is een stukje ‘algemene tuin’. In de eigen tuintjes wordt van alles gezaaid en natuurlijk ook weer geoogst: raapstelen, spinazie, radijsjes, sperziebonen, uien, aardappels en nog veel meer. De kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen tuintje. Na een korte uitleg in de klas (wat gaan we vandaag doen), gaan ze snel de tuin in en aan het werk. Dit wordt in ieder geval door 3 vaste vrijwilliger ‘moestuin ouders’ en de juf begeleidt. Overige ouders/ belangstellende zijn van harte welkom om mee te helpen. In de algemene tuin komen de ‘grotere’ planten te staan zoals courgette, pompoenen (waar voor de hele school weer soep van wordt gemaakt), paprika’s, tomaten en diverse fruitstruiken. De kinderen zijn ieder jaar weer erg enthousiast en kijken soms met verbazing/verwondering naar hun eigen oogst. Je begint met een stukje aarde en wat zaadjes en na verloop van tijd groeit er gewoon voedsel in je tuin. De ervaring is dat kinderen meer gaan proeven en uitproberen. Om de ouders ook zover te krijgen, staan er op de website ook recepten voor bijvoorbeeld raapstelen stamppot. Niet iedereen kent deze groente en weet wat je er mee kunt doen. Bent u ook nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op de moestuin website: www.moestuinsieppe.jimdo.com . Er wordt een blog bijgehouden, zodat ouders kunnen meekijken.  Maar het leukste is natuurlijk om zelf een handje te komen helpen!