23 maart 2017

Wit Gallowaykalfje geboren in de Ooijpolder.

Net voor het afgelopen weekend is er een wit Gallowaykalfje geboren bij de Bisonbaai in de Ooijpolder.  De vrijwilligers van Free Nature peinzen momenteel over een toepasselijke naam voor het Galloway-kalfje. Wilbert Verriet uit Erlecom, voor Free Nature beheerder van de kudde’s Galloways in de Ooijpolder, ontdekte het kalfje en zette dit op Facebook. Volgens Wilbert Verriet heeft dit kalfje een ‘blonde’ vader en moeder. ,,We hebben hier zwarte en bruine Galloways. Die bruine Galloways noemen wij blond. Zo’n wit kalf is hoe dan ook tamelijk zeldzaam.  Het kalfje blijft gewoon bij de kudde. Ze zal  de komende dagen wel wat extra bekijks trekken.”  Ooit werd er al een kalfje geboren met een witte vlek in de vorm van een hart, terwijl het kalf zelf zwart was. Maar een geheel witte was tot dusver niet voor gekomen in de Ooijpolder. zie de foto’s.

Wit kalf geboren

Afgelopen week is er in de Ooijpolder bij Nijmegen een wit Galloway-kalf geboren in de Bisonbaai bij. Een bijzondere gebeurtenis voor de eigenaar FREE Nature, want dit is nooit eerder voorgekomen. Toch bestaat haar leven momenteel, net als dat van de andere kalveren in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer, momenteel vooral uit slapen, eten (poepen) en af en toe wat spelen met leeftijd genootjes. En, net als voor de andere kalveren, zal ze nog wel achter komen dat het leven niet altijd bestaat uit in de zon liggen bij 15 graden en zonnetje. Maar daar hoeft zij zich voorlopig nog niet druk om te maken.

Geen albino
Hoewel het kalf wit is, is het geen albino. Dat is goed te zien aan haar ogen en neus. Die zijn gewoon zwart. Dit kalf is het resultaat van een kleurvariatie van het Galloway-runder ras. Naast zwart (waarvan er de meeste zijn), zijn er bruin/blonde en heel af en toe kom je een rode of een ‘lakenvelder galloway’ tegen. Die laatste wordt in Schotland (waar dit rund oorspronkelijk vandaan komt) ‘belted’ genoemd. In het Nederlands vertaald als “gordel”.

Maar goed, wat betreft deze ‘White lady’ bij de Bisonbaai : zij heeft dus een bruine moeder en een zwarte vader, maar is zelf wit. Genetisch gezien is zij trouwens zwart, maar omdat runderen naast een gen dat de kleur aan geeft (zwart, bruin/blond of rood) ook een gen hebben die (net als bij een kleurenprinter) aangeeft welke intensiteit de kleur heeft, is zij wit geworden. Het is dus te vergelijken met een inkt-cartridges die leeg is.

25 meter afstand houden
Kom gerust eens kijken naar dit witte kalf. Dit natuurgebied is voor iedereen opengesteld om te wandelen. Houd echt 25 meter afstand, want haar moeder is erg op haar gesteld . Ze zal haar kalf beschermen.
Aaien en voeren mag echt niet. Dan raakt ze aan mensen gewend en zal ze opdringerig worden. Dan zal ze weg moeten uit dit gebied met al zijn bezoekers . Dat zou natuurlijk zonde zijn, want het is te hopen dat ze nog een lang en gelukkig leven voor de boeg heeft in de nieuwe wildernis van de Ooijpolder.

Fokko Erhart
FREE Nature
06-50 415 721