15 december 2016

Mantelzorg kerstlunch in de Thornsche Molen

Mantelzorgers uit de gemeente Berg en Dal genoten woensdagmiddag van een gezamenlijke kerstlunch.  Zo’n 50 mensen schoven op 14 december aan tafel, voor deze kerstlunch in restaurant de Thornsche Molen in Persingen. Een feestelijk uitje, speciaal voor mantelzorgers. “Fijn om even iets anders te doen, aan iets anders te denken”, zegt een vrouw. Haar disgenoten knikken instemmend. Gezellig geroezemoes, getik van bestek. Aan de tafels ontstaan geanimeerde gesprekken. Beekse en Groesbeekse mantelzorgers delen ervaringen met mensen uit Millingen, Berg en Dal en Kekerdom en lachen om anekdoten. Een man uit Ooij wijst naar het fraaie uitzicht vanuit de molen. “Hier ben ik opgegroeid, dat land heb ik nog geploegd.” Herinneringen komen boven. Een vrouw vertelt over logeerpartijen in de polder, toen ze kind was. ”Ik kwam uit Groesbeek en had het dan vaak koud. Want op de dijk, waar mijn tante woonde, stond veel wind.” De kerstlunch was bedoeld voor iedereen uit de gemeente Berg en Dal die voor iemand zorgt. “Ik ben de hele dag bezig voor mijn man, die ziek is. Dan is het heerlijk om er even uit te zijn en gezellig te kletsen.” De anderen beamen: “Die contacten zijn broodnodig.” Menigeen gaat voor een tweede ronde van het smakelijke en feestelijke buffet. Warme en koude schotels, brood, zalmrolletjes, de keuze is groot Serveersters houden ondertussen de kopjes koffie en thee gevuld. Twee zussen uit Leuth zijn heel enthousiast. “Voor ons is het de eerste keer dat we aan zoiets meedoen.” De één heeft zelfs een paar uur vrij genomen. “Leuk dat er zoveel georganiseerd wordt voor mantelzorgers, maar wel jammer dat die activiteiten overdag zijn, want dan werken we”, vinden ze. Nadat de lunch officieel is afgelopen blijven nog vele mantelzorgers hangen. “Haha, gezelligheid kent geen tijd.” De kerstlunch is een initiatief van Mantelzorg Berg en Dal en is georganiseerd door vrijwilligers. Ook voor volgend jaar hebben de vrijwilligers weer diverse bijeenkomsten voor mantelzorgers voorbereid. Kijk maar eens op de Facebook-pagina van Mantelzorg Berg en Dal. Of op de site: www.mantelzorgbergendal.nl.   zie de foto’s