10 november 2016

Uitreiking Draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen

Donderdagmiddag,  10 november reikte burgemeester Mark Slinkman in de raadszaal van de gemeente Berg en Dal te Groesbeek aan Berg en Dalse veteranen het Draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen uit. De bijzondere uitreiking is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Berg en Dal en het Veteraneninstituut. Burgemeester Slinkman heeft grote waardering voor de Berg en Dalse veteranen en wilde daarom graag het draaginsigne persoonlijk opspelden.  Kolonel b.d. de heer S. Duine, vice voorzitter van de UNIFIL-verenging, sprak tijdens de uitreiking over zijn persoonlijke ervaringen tijdens de UNIFIL-vredesmissie in Libanon en toonde daarbij lichtbeelden. De draaginsignes werden uitgereikt aan de heren J.T.L Hermsen, F.A Pol, M.G van Deursen, W.A van Ophuizen en G. Hoiting. zie de foto’s

dsc_9730-militairen-naam
 

Het draaginsigne : In 2015 heeft de Minister van Defensie, mevrouw Hennis-Plasschaert, per ministerieel besluit, het Draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen ingesteld. Voor dit draaginsigne komen veteranen in aanmerking die tussen 1956 en 1988 minstens 30 dagen aaneengesloten zijn ingezet voor vredesmissies van de Verenigde Naties. In Berg en Dal gaat het om tien Libanonveteranen.
 
Bij toekenning van het draaginsigne door het Ministerie van Defensie kan een veteraan kiezen voor toezending of uitreiking. Vijf Berg en Dalse veteranen hadden voor de optie uitreiking gekozen en aan hen reikte de burgemeester op 10 november het insigne uit.