1 september 2016

Waterstanden dalen komende weken verder

Info van www.waterpeilen.nl. Het aanhoudend droge weer zorgt er voor dat de daling van de waterstanden in de Rijn en de Maas de komende week tot 10 dagen nog aanhoudt. Extreem laag wordt het echter voorlopig (nog) niet. Na de vele neerslag in mei en juni zijn de maanden juli en augustus veel droger verlopen. In het stroomgebied van de Rijn viel in augustus ongeveer de helft van de normale hoeveelheid neerslag en juli was ook al droger dan normaal verlopen met 50 – 75%. De gevolgen zijn nu goed merkbaar aan de Rijn waarvan de afvoer steeds verder daalt. DSC_0564 Waal naam

In Lobith bedraagt de afvoer nu ca 1400 m3/s, dat is ca 400 minder dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Dit is echter nog lang geen uitzonderlijke waarde, gemiddeld zakt de afvoer bij Lobith zo’n 75 dagen per jaar onder deze waarde, maar de komende dagen zal de daling wel verder doorzetten. Neerslag wordt de komende week vrijwel niet verwacht en daardoor zal de Rijn nog zeker 10 dagen blijven dalen. Dagelijks gaat er zo’n 25 m3/s af, zodat de afvoer tegen het einde van de volgende week nabij de 1100 m3/s uit zal zijn gekomen. Dat komt overeen met een waterstand van 7,5 m bij Lobith, ca 80 cm lager dan de waterstand van dit moment. Ook 1100 m3/s is nog niet echt bijzonder, gemiddeld zakt de Rijn er zo’n 25 dagen per jaar onder, maar voor een aantal gebruikers van de rivier zoals de scheepvaart en de waterinname, ontstaan dan vaak wel de eerste beperkingen.

Lage afvoer Maas valt nog mee

De Maasafvoer bij Borgharen schommelt nu gemiddeld over de dag rond de 35 m3/s. Dat is wat  aan de lage kant voor de tijd van het jaar, maar gezien het al wekenlange vrij droge weer valt dat nog mee. De vele neerslag in mei en juni heeft in de Ardennen en Noord Frankrijk voor een buffer gezorgd, waardoor de Maasafvoer tot nu toe dit jaar niet extreem laag werd.

Zoutwater vanuit de Noordzee dringt Benedenrivierengebied binnen

Nu de Rijnafvoer onder de 1500 m3/s is gedaald, wordt in het Benedenrivierengebied de invloed van het zeewater steeds groter. Met de vloed dringt zout zeewater via de Nieuwe waterweg het rivierengebied binnen. Het zoete rivierwater zorgt onder hoge of gemiddelde omstandigheden voor voldoende tegendruk, maar nu de afvoer steeds verder daalt, wint het zoute water iedere dag terrein.

Bij de huidige afvoer kan het zout langs de Nieuwe Maas al doordringen tot aan de Brienenoordbrug en langs de Oude Maas tot aan de afsplitsing van het Spui. Tijdens eb stroomt het zoute water weer terug naar zee en worden beide rivieren weer enkele uren geheel zoet. De komende dagen, als de Rijnafvoer verder afneemt, zal het zout steeds verder naar binnen dringen. Springvloed of wind uit het westen of noordwesten, helpt het zout nog een handje. Pas wanneer de Rijnafvoer tot in de buurt van de 1000 m3/s daalt, komen ook plaatsen waar zoetwater ingelaten wordt voor de landbouw in de problemen. Voorlopig is daar echter nog geen sprake van.