17 maart 2016

Geen wijnfeesten in 2016 ?

De afgelopen 9 jaar heeft de Stichting Nederlandse Wijnfeesten het wijndorp Groesbeek en de regio, zowel nationaal als internationaal, succesvol op de kaart gezet. Helaas vergt de organisatie van het festijn te veel inzet van de huidige vrijwilligers. Daarom overweegt de Stichting dat er dit jaar geen 10e editie van de Nederlandse Wijnfeesten plaatsvindt. Alle activiteiten behorende bij de Wijnfeesten worden georganiseerd door het bestuur van de Stichting, het Comité, een klein aantal lokale ondernemers en andere vrijwilligers: allen onbezoldigd. De Stichting is financieel gezond, maar het financieel risico is door de jaren heen gegroeid. Het is inmiddels zo groot dat de vrijwilligers het niet meer kunnen dragen.wijn-groesbeek

 

Wijnfeesten in het kort.

De stichting zorgde het gehele jaar door voor de promotie van het wijndorp Groesbeek. Het hoogtepunt was jaarlijks het laatste weekend van september wanneer de Nederlandse Wijnfeesten plaatsvonden. In dit weekend werd een breed scala aan activiteiten georganiseerd die voor iedereen vrij toegankelijk waren, bijvoorbeeld:

  1. Lokale, regionale, nationale en internationale wijnmarkt (op het Marktplein en bij een aantal lokale wijnboeren)
  2. Algemene markt (vintage, mode, ambacht, speeltoestellen, etc. ; op het Dorpsplein)
  3. Muziekfestijn (overdag op de pleinen en de avonden in de tent), en het dweilfestijn ( op het Dorpsplein)
  4. Kunstmarkt (in de Spoorbeek)
  5. Wijnworkshops, lokaal en internationaal (Zoma en recentelijk in de Protestantse kerk).

 

Daarnaast zijn er een reeks van kleinere activiteiten georganiseerd: diverse fietsroutes zijn o.a. ontwikkeld, diverse wedstrijden zijn georganiseerd zoals wijnvat bouwen (i.s.m. de VMBO-school) en wijnvatrollen en open podia kleinkunst amateurs was aanwezig, etc.

 

De activiteiten trokken de laatste jaren alleen al minstens 15.000 bezoekers in het feestweekend. Daarnaast kwamen dankzij deze promotie vele extra duizenden mensen gedurende de rest van het jaar naar onze omgeving.

 

Bestuur en Comité gaan de komende maand op zoek naar mogelijkheden om deze breed gedragen en geaccepteerde, succesvolle en betekenisvolle activiteit met internationale allure een toekomst te geven en te laten behouden.